Parcul Yellowstone

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Infiintat in anul 1872, parcul Yellowstone este primul parc national al lumii, o rezervatie care adaposteste foarte multe specii pe cale de disparitie sau al caror numar a scazut drastic in ultima vreme. Este de asemenea si un loc superb pentru pescuit pastravi, facut excursii sau doar pentru cei al caror hobby este admiratul naturii, in toata splendoarea ei.

Cand acum 134 de ani, Congresul Statelor Unite a declarat Yellowstone parc national, o comoara ce trebuie pastrata pentru generatile viitoare, oameni au venit din toata tara ca sa vada cu ochii lor gheizerele, bizonii si ursii, precum si celelalte ciudatenii descoperite de personalul parcului pe parcursul anilor.

Din ziua in care a fost infiintat si pana astazi,acest spatiu protejat prin lege a suferit multe schimbari datorate omului. Intai, in 1883 calea ferata ajunge in Yellowstone si cu ea, tot mai multi turisti, majoritatea destul de avuti, avand in vedere faptul ca un bilet de tren costa atunci in jur de 120 de dolari. Odata cu cresterea continua a numarului mare de visitatori, a fost necesara construirea unor hoteluri ca de exemplu hotelurile Marshall in 1880 sau Mammoth in 1885. In 1874 a fost permisa navigarea barcilor pe lacul Yellowstone, iar in 1916 s-a infintat Serviciul Parcului National. Astazi, vizitarea parcului nu mai este asa de scumpa mai ales pentru cei carora le place sa stea in corturi, in mijlocul salbaticiei, iar diligentele cu care soseau turistii au fost inlocuite cu vehicolele proprii si cu transportul ferovial.

Marele Parc Yellowstone se afla la granita statului Wyoming cu Montana si Idaho (Wyoming (cea mai mare parte, aproximativ 90% din suprafata parcului), sud-vestul statului Montana si sud-estul statului Idaho) si este strabatut de fluviul de la care si-a luat numele, fluviu care formeaza aici Marele Lac Yellowstone.

Parcul a fost denumit Yellowstone, dupa felul cum denumeau indienii din tribul Minnetaree apa care strabate tinutul: “mi tsi a-da-zi” – ceea ce inseamna “raul care izvoraste din piatra galbena”.

Asezat in inima Muntilor Stancosi, parcul ocupa o suprafata de aproape 5.470 kmp, de-a lungul si de-a latul careia sunt asezate sosele (592 km) si poteci marcate (1.920 km).

In parc se poate intra prin cele cinci intrari: Gardiner (in nord), Yellowstone West (in vest), Jackson (in sud), Cooly (in est) si Cooke City (in nord-est), si este traversat de paralela de 45° latitudine nordica.

DESCOPERIREA REGIUNII

Primele marturii istorice ale existentei vietii omenesti in aceasta arie dateaza de aproximativ 12.000 de ani, si se pun pe seama urmelor lasate de triburile nomade. La venirea europenilor, indienii Bannocks erau cei care stapaneau aceste tinuturi.

In timpul iernii dintre 1806-1807, John Colter a parasit expeditia americanilor Lewis si Clark (primii americani care au pasit in regiunea Yellowstone) si a inceput sa exploreze, singur, zona. Colter si-a petrecut trei ani in salbaticia regiunii, intorcandu-se, in cele din urma, in St.Louis si povestind despre frumusetile si minunile vazute in Yellowstone. Din pacate, povestirile sale au fost considerate de catre concetatenii lui ca fiind halucinatiile unui om nebun.

Expeditia, care a consacrat definitiv importanta regiunii, a fost cea organizata de exploratorii Washburn, Langford si Doane, din 1870, in timpul careia au fost descoperite cascadele raului Yellowstone, vulcanii noroiosi, Lacul Yellowstone si gheizerul Marea Fantana. In urma expeditiei au fost intocmite rapoarte, si publicate articole in legatura cu fenomenele deosebite care apar in zona. Astfel, doi ani mai tarziu, regiunea a fost declarata parc national, iar unul dintre membrii expeditiei, Nathaniel Langford, a devenit primul administrator al parcului.

ISTORIA GEOLOGICA

Din punct de vedere geologic, Yellowstone a traversat trei perioade vulcanice active, care au inceput in urma cu 2,1 milioane de ani, si care au generat un platou vulcanic aflat la aproximativ 1.950-2.550 m altitudine deasupra nivelului marii (cea mai mare altitudine se inregistreaza in varful Vulturului (3.419 m). Cea mai importanta caracteristica a parcului este data de fenomenele geotermale: gheizerele, izvoarele termale, vulcanii noroiosi si mofetele.

Privirile calatorului sunt atrase de patru mari puncte de interes turistic: Marele Canion al raului Yellowstone, Izvoarele termale ale mamutilor (Mammoth Hot Springs), gheizerele si Lacul Yellowstone.

MARELE CANION

Grand Canion of the Yellowstone – Marele Canion al raului Yellowstone – are o lungime de 32 de km, o adancime de 240-360 m, latime 450-1200m, o varsta de aproximativ 10 000 de ani (la sfarsitul ultimei ere glaciare). Este sapat in roci vulcanice – riolite. In drumul sau, prin partea central-estica a parcului, pe o directie generala de curgerea SE-NV, raul strabate regiunea la o altitudine de circa 2 400 m, sapand doua cascade, numite: Upper Falls cu o cadere a apei de 33 metri, si Lower Falls, avand o cadere a apei de 93m. In fata cascadei Lower Falls, Nathaniel Langford isi nota in 1870: “… abia acum realizez cat sunt de neinsemnat si lipsit de aparare in fata puternicei naturi”.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Parcul Yellowstone.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
4.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 761 cuvinte
Nr caractere:
9 729 caractere
Marime:
281.51KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!