Parcul Național Munții Rodnei

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Geologie 3
Istoric 3
Istorie, cultura si traditie 4
Hidrologie 5
Fauna 6
Clima 7
Habitate si ecosisteme 7
Flora 8
Peisaje si activitati 9
Pasul Prislop 12
Turism 13
Bibliografie 15

Extras din referat:

Flora. 8 Peisaje si activitati. 9 Pasul Prislop. 12 Turism 13 Bibliografie 15 GEOLOGIE Altitudinea mare si masivitatea Muntilor Rodnei sunt consecinte ale alcatuirii petrografice si ale conditiilor tectonice. Muntii apar sub forma unui horst alcatuit din sisturi cristaline, delimitat de falii profunde: Dragos Voda (la nord) si Rodnei (la sud). Sisturile cristaline apar sub forma a trei panze (serii): de Bretila, de Repedea si de Rebra. In partea sudica a Muntilor Rodnei apar roci vulcanice neogene, sub forma unor maguri dispuse in lungul Somesului Mare. Rocile sedimentare, de varsta cretacica si paleogena (marne, gresii conglomerate si calcare) care inconjoara masivul au fost afectate de miscarile stirice si imprima reliefului cateva trasaturi caracteristice.

Din intregul lant carpatic oriental, Muntii Rodnei pastreaza cel mai bine urmele ghetarilor cuaternari. Relieful glaciar este bine dezvoltat pe versantul nordic, unde exista importante circuri glaciare (Pietrosu, Buhaescu, Negoescu etc.

). Pe versantul sudic, relieful glaciar este mai slab reprezentat: cateva circuri glaciare suspendate, circuri glacio-nivale si nise nivale. Calcarele din jumatatea sudica a Muntilor Rodnei au permis instalarea unui relief carstic reprezentat prin cateva pesteri remarcabile: Jgheabul lui Zalion, Baia lui Schneider etc Istoric Parcul National Muntii Rodnei infiintat in anul 1932 prin Jurnalul Consiliului de Ministri nr. 1949/1932, reconfirmat prin Legea nr. 137/1195 si prin Legea nr. 5/2000 este arie protejata de interes national si international, fiind incadrat conform clasificarii I. U. C. N. in categoria a II- a Parc National Rezervatie a Biosferei. Parcul National Muntii Rodnei este cea mai intinsa arie protejata din nordul Carpatilor Orientali, avand o suprafata de 46. 399 ha, din care 3. 300 hectare au fost declarate rezervatie a biosferei in anul 1979. Importanta acestei arii protejate se datoreaza atat geologiei si geomorfologiei muntilor, cat si prezentei a numeroase specii de fauna si flora, endemite si relicte glaciare. Istorie, cultura si traditii Majoritatea localitatilor situate in vecinatatea parcului sunt atestate documentar din secolele XIII-XV: Rodna, Moisei, Nasaud, Borsa, Rebra etc.

Din punct de vedere etnografic se diferentiaza doua zone: Maramuresul la nord si Nasaudul la sud, zone ce conserva traditii, obiceiuri stravechi si elemente de arhitectura traditionala. In partea de sud a parcului se gasesc izvoare minerale cu proprietati terapeutice (statiunea Sangeorz Bai). Tara Maramuresului este renumita prin arta lemnului, vorbindu-se pe drept cuvant de civilizatia lemnului: biserici de lemn, porti maramuresene, unelte de lemn etc.

Folclorul si portul popular sunt de o frumusete aparte. In zonele limitrofe parcului se practica transhumanta, ce confirma sorgintea pastorala a poporului roman.

Hidrologie Cascada Cailor Muntii Rodnei, prin ...

Bibliografie:

Internet :

- www.google.ro

- www.carpati.org

- www.hoteluri.ro

- www.parcrodna.go.ro

Manualul de geografie clasa aVIII-a Octavian Mandrut 1999

Album foto propriu

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Parcul National Muntii Rodnei - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
2 133 cuvinte
Nr caractere:
13 550 caractere
Marime:
2.11MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
munti, parc, natura
Predat:
la liceu
Sus!