Papua Noua Guinee

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Papua Noua Guinee-insula situata in SV Oceanului Pacific, 0 (19 -10 (45 lat S si 130 (40 -150 (48 long. E. Suprafata: 819891 km?, originea: continentala si tectono-vulcanica, aparitie: partea vestica (Irian Jaya), apartine Republicii Indonezia, iar partea estica a Republicii Papua-Noua Guinee.

Insula, a doua ca intindere de pe glob, situata in sud-vestul Oceanului Pacific, la 100 km de tarmurile nordice ale Australiei, la sud de Ecuator, alungita pe directia V-E este separata de Australia prin stramtoarea Torres, iar tamurile sunt udate de apele Marii ceram (in V), Marea Anafura (in SV), Marea Coralilor (in S), Marea Solomon (in E), Marea Bismarck (in NE) si ale Pacificului (in N). Insula muntoasa, Noua Guinee este strabatuta de la V catre E de muntii Maoke-cei mai inalti (varful Jaja, cunoscut sub numele de Carstenz si apoi Sukarno- 5030 m), apoi Catena Centrala (varful Capella- 3960 m), muntii Bismarck (varful Mount Wilhelm- 4508 m) incheindu-se cu lantul Owen Stanley (mount Victoria- 4073 m) dublat in NE de culmea Saruwaged (4107 m), intre ele aflandu-se golful Iluon.

Precipitatiile bogate (pe culmile inalte trec de 6500 mm/an), alimenteaza o retea hidrografica abudnenta, cu debite constante pe tarmul nordic (Ramu, Sepik, Mamberamo) si cu oscilatii sezoniere pe tarmul sudic (Purari, Kikori, Fly, Digul). Padurile dese ecuatoriale acopera cea mai mare parte a insulei (69, 8 % din suprafata insulei) de la tarmul urcand pana la peste 3000 m pe culmile muntoase.

Din aceste paduri se extrag importante cantitati de lemn de esente tari, cauciuc natural, uleiuri si copra din palmieri si cocos, etc. O importanta economica apreciabila o au bananierii si arbustii de cafea, cacao, si de ceai. Din subsolul insulei se exploateaza cupru si aur (Ok-Tedi in Papua-Noua Guinee) m iar pescuitul din apele marilor inconjuratoare contribuie la hrana unei populatii ce trece de 5 milioane de locuitori.

Noua Guinee a fost populata acum 30000 de ani, in perioada marilor migratii din Asia spre Australia. In jungla a fost descoperit recend tribul Eipo, considerat descendent direct ai acestora. Tarmurile nordice ale insulei au fost atinse de corabiile spaniole si portugheze in secolele XVI-XVII, dar cucerirea ei a fost inceputa de olandezi in secolul al XVII-lea pe tarmurile vestice si nordice si apoi continuata in interior in secolul al XVIII-lea. Ulterior s-au stabilit pe tarmurile estice francezii si englezii, iar la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea si germanii, pe tarmurile de NE. Teritoriul din nord-vest a fost, incepand din 1828, dependent de sultanatul din Tidore, sub numele de Noua Guinee de Nord-Vest. Dupa descoperirea de catre englezi a fluviului Fly (1824), acestia isi extind controlul intai in partea estica a insulei, intre 1883 si 1884, apoi spre cea vestica, unde intra in conflict cu olandezii. Intre cele doua puteri coloniale se stabileste, in 1884, o intelegere care fixeaza meridianul de 141 (long. E ca frontiera intre cele ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Papua Noua Guinee
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
789 cuvinte
Nr caractere:
4 755 caractere
Marime:
9.06KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
demografie, clima, relief
Predat:
la liceu
Sus!