Organizarea Internă a Țărilor Române

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Introducere
2.Organizarea interna a Tarilor Romane
2.1. Organizarea politico-institutionala
2.2. Organizarea administrativ-teritoriala
2.3. Organizarea judiciara
2.4. Organizarea militara
3. Incheiere
4.Bibliografie

Extras din referat:

Inca de cand romanii erau organizati in obsti, dateaza o serie de termeni latini care oglindesc civilizatia autohtona: tara, domn etc. Principatele romane erau organizate dupa modelul statelor rasaritene din Europa. Istoricii recunosc ca institutiile romanesti au fost influentate de catre Imperiul Bizantin, cat si dinspre apusul Europei. Dezvoltarea institutiilor din Tarile Romane prezinta un profund caracter unitar. Ea este practic aceeasi in toate tarile locuite de romani. Spre deosebire de apus, unde era sistemul feudal, in statele din rasarit puterea suveranului era absoluta. Asa erau si tarile romine.

2.Organizarea interna a Tarilor Romane

2.1. Organizarea politico-institutionale

Termenii de ,,voievod" si ,,voievodat" se constata in toate Tarile Romane ca forma de organizare politica romaneasca. In Transilvania, voievodul si-a exercitat, la inceput, o autoritate teritoriala. Un rol important l-a avut vicevoievodul, care, adeseori, in lipsa voievodului, conducea triburile publice.

In Tara Romaneasca si Moldova institutia centrala, Domnia, se exercita de catre un mare voievod si domn. Domnul era seful ostirii, judecatorul suprem, numea si destituia pe dregatori, strangea birurile de pe tot intinsul tarii sale prin functionarii sai. Dar puterea lui era marginita de sfatul domnesc si de legea nescrisa (obiceiurile). Insa orice comparare sau stapanire de pamant trebuia intarita prin privilegiul domnesc, caci domnul era considerat in teorie ca stapanul intregii tari.

Domnul era ajutat la carmuirea tarii de sfatul boierilor. Nobilii, care aveau functii inalte in stat,. se numeau boieri.

Marii dregatori alcatuiau sfatul tainic al domnului, care mai tarziu se va numi ,,divan". Sfatul lua toate hotararile privitoare la politica tarii si avea drept de judecata. La el lua parte si mitropolitul. In cazuri grave se intemeia sfatul cel mare in care intrau si boierii mai mici.

In fruntea marilor dregatori din Tara Romaneasca era marele ban, functie ce a fost imprumutata de la unguri odata cu alipirea banatului de Severin. La sfarsitul secolului al XV-lea, scaunul banului se muta la Craiova, de unde erau guvernate cu ajutorul banisorilor de judete cele 5 judete de peste Olt.

Bibliografie:

1.Istoria romanilor din cele mai vechi timpuri pana la revolutia din 1821 (manual de clasa a VII-a) - Hadrian Daicoviciu

2.Istoria romanilor - Petre P. Panaitescu

3.Istorie (manual de clasa a VIII-a) - Sorin Oane

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Organizarea Interna a Tarilor Romane.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (6 voturi)
Anul redactarii:
2004
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 569 cuvinte
Nr caractere:
7 876 caractere
Marime:
14.09KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
politica tarii, tara romaneasca
Predat:
Liceul de Creativitate şi Inventică „Prometeu” din Chisinau
Clasa:
a 6-a
Sus!