Orașul Wellington

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Localizare:

Wellington (neoficial, Te Whanganui-a-Tara ori Poneke în limba Māori) este capitala Noii Zeelande, cea de-a doua zonă urbană a țării și capitala cu cea mai mare populație din Oceania. Se găsește în regiunea Wellington în partea sudică a Insulei de Nord, în apropierea centrului geografic al țării.

Coordonate - 41°17′20″S, 174°46′38″E

2. Scurt istoric:

Wellington a fost prima așezare întemeiată în Noua Zeelandă de către o companie britanică plecată în misiune de colonizare. La mijlocul secolului al XIX-lea , pe când Wellington nu era decât un sătuc mai mare, coloniștii britanici aveau de suferit din pricina numărului redus de terenuri construibile. Ei au început deci să smulgă pământ mării. Forțele adormite din adâncul mării le-au venit, în mod neașteptat, în ajutor. În 1855, a avut loc un seism subacvatic, unul dintre cele mai puternice din perioada colonială. În zona portului, fundul oceanului s-a înălțat cu 1,5 m, iar în apropiere de țărm, care începea pe atunci la marginea centrului contemporan al orașului, a apărut o nouă fâșie de uscat.

Cea mai veche denumire pentru Wellington, de la Māori legenda, este "Te Upoko o Ika te o Maui", sau "capul de peşte Maui". Prins şi tras la suprafaţă de către polineziene navigatorul Maui, peştele a devenit Insula de Nord.

Explorarea polineziene

Polinezienii Voyager Kupe şi Ngahue au descoperit prima data Wellingtonul, atunci când exista o tabăra de sud acum 1000 de ani în urmă.

Mai târziu, au fost vizitatori Tara şi Tautoki, fiii lui Whatonga din Peninsula Mahia, ale căror rapoarte de încurajarea au condus la incheierea unor acorduri in aceatsa zona. Astfel, zona a devenit cunoscută sub numele de "Te Whanganui-a-Tara" (port mare de Tara), care este încă unul dintre numele de maori pentru Wellington. Oamenii s-au vizitat şi au trăit aici, din secolul 10, dar stabilirea Wellington datează de la mijlocul secolului al XIX-lea.

-polineziene- -aspectul orasului-

Sosirea europenilor:

În 1839, când primii colonisti europeni au ajuns pe nava în portul Wellington, au găsit o serie de aşezări Maori pe malurile sale. Acestea au fost în principal din Whanui Taranaki şi triburile Ngati Toa.

Noii sosiţi au fondat oraşul Wellington, planificat in 1840. În 1865, Wellington a fost centrul din Noua Zeelandă. Una din inovaţiile sale timpurii a fost anularea parcurilor extinse din jurul orasului, numite acum centura oraşului. Statutul de oraş a fost conferit în 1886.

Devenit capitala, Wellington a fost centrul reformelor revolutionare, sociale şi economice. În 1893, Noua Zeelandă a fost prima ţară din lume care a acordat femeilor drept la vot.

Comertul :

De-a lungul istoriei sale, Wellington a fost de asemenea un oras de comerţ prosper. De la deschiderea economiei la concurenţa internaţională, în anii 1980 a avut loc pierderea multor întreprinderi de producţie grele. În locul lor a rasarit noua industrie.

Astăzi, Wellington îşi păstrează reputaţia pentru gândirea independentă, schimbarea îndrăzneaţă şi administrarea inteligentă a intereselor naţiunii.

3. Cadrul natural:

Wellington este situat pe vârful de sud-vest al Insulei de Nord în Strâmtoarea Cook , pasaj care separă Insula de Nord şi Insulele de Sud. La est, Range Rimutaka desparte Wellington de câmpiile largi ale Wairarapa , o regiune de vin de notabilitate naţionala.

Este cea mai sudica capital a lumii si este, de asemeneala cea mai mare distant fata de o alta capital. Wellington este mult mai dens populat decât majoritatea altor oraşe din Noua Zeelandă din cauza cantitatii limitate de teren, care este disponibil între portul său şi dealurile din jur. Wellington are foarte puţine zone deschise, în care să se extindă, iar acest lucru a condus la dezvoltarea oraşelor suburbane în regiunile inconjuratoare.

Observații:

Universitatea Ovidius Constanta

Facultatea de Stiinte ale Naturii si Stinte Agricole

Specializarea : Geografia Turismului

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Orasul Wellington.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 881 cuvinte
Nr caractere:
10 178 caractere
Marime:
1.38MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!