Oceanul Arctic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Capitolul 6: Informatii legate de navigatie Capitolul 7: Fenomene optice - refractia anormala Capitolul 8: Rute de navigatie Capitolul 9: Scheme de separare a traficului Capitolul 10: Harti si Publicatii Concluzii Conditii fizico-geografice, hidrometeorologice si de navigatie in Oceanul Arctic 1. Intoducere Cel mai mic ocean al Terrei, ce abia ocupa 4, 1 % din suprafata Oceanul Planetar, se afla situat in zona polara si subpolara a emisferei boreale, scaldand tarmurile nordice ale Europei, Asiei si Americii de Nord, precum si a numeroaselor insule din jurul acestora. Oceanul Inghetat, numit si Arctic, cuprinde cea mai mare intindere de apa inghetata de la suprafata oceanelor Terrei (circa 11. 000. 000km2 in timpul iernii si aproape 8. 000 km2) deci cam 3/4 din suprafata sa, iarna, si mai mult de 1/2 , vara, este acoperita cu o imensa calota de gheata (banchiza polara) centrata in zona polului nord dar a carei limita sudica nu depaseste, decat in marile din nord-estul Asiei si in nord-vestul Americii la nord paralela de 77 (lat N. Suprafata: 14. 788. 000 km2 Adancimea medie: 1. 939 m Adancimea maxima: 5499m (la nord de insulele Spitsbergen) Volumul apelor: 16. 700. 000 km cubice Vanturile dominante ce se rotesc in zona circumpolara in sens invers acelor unui ceasornic, cat si miscarea de rotatie a pamantului imprima banchizei o deplasare continua numita deriva a carei directie generala este dinspre tarmul de nord-est al Asiei spre regiunea Polului nord si apoi spre nordul marii Groelandei si insulele Spitsbergen.

Antrenate de aceasta miscare a carei viteza este de 4-10 km pe zi, blocurile de gheata se unesc unele cu altele, ori se incaleca, dand intregii suprafete un aspect haotic si formand deseori adevarate platouri de gheata de circa 600-800 km2, groase de 50-60m. Cercetarile oceanologice si glaciologice din zona oceanului Inghetat incep inca din 1879 de Erik Norderanskjold si continuate apoi de Fredtjofnansen, Roald Amontsen, robert Peary, si de alti exploratori polari.

Oceanul Arctic cuprinde toate marile din jurul Polului Nord, si este marginit de continente, aflandu-se la nord de tarmurile nordice ale Canadei, Groenlandei, Norvegiei, Rusiei si ale Alaskai. De asemenea, Oceanul Arctic include si Arhipelagul Arctic Canadian, Golful Baffin, Marea Lincoln, Marea Groenlandei, Marea Alba, Marea Norvegiana, Marea Barents, Marea Kara, Marea Siberiei de Est, Marea Chukchi si Marea Beaufort.

La Polul Nord adancimea este de 4. 312 metri.

In jurul bazinului polar se afla o platforma continentala, franta doar in zona dintre Groenlanda si Svalbard (Spitsbergen). Insulele din Arhipelagul Canadian se afla pe acest platou continental. Marea Groenlandei, Estul Groenlandei, Golful Baffin si Vestul Groenlandei, toate au cate un bazin independent. Intru-un fel, Oceanul Arctic este un brat al Atlanticului.

Zona Oceanului Arctic este caracterizata prin temperaturi foarte scazute, favorizand formarea gheturilor.

Riscurile ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Oceanul Arctic
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
37 pagini
Imagini extrase:
38 imagini
Nr cuvinte:
10 520 cuvinte
Nr caractere:
56 092 caractere
Marime:
1.82MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
ocean, ape
Predat:
la gimnaziu
Sus!