Noua Zeelandă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Noua Zeelanda este unul dintre arhipelagurile despartite de intinderile Oceanului Pacific, ce alcatuiesc Oceania. Se afla la S-E de Australia, fiind despartita de aceasta prin Marea Tasman. Noua Zeelanda este compusa din doua insule mari, alungite in directia NE-SV, fiind insotite la est de fosa Kermadec. Impreuna cu Insula Steward din sud si alte numeroase insule din jurul celor mari, insumeaza 270 840 km2. Relief Arhipelagul este situat pe un intins soclu submarin. Intre Insula de Nord si Insula de Sud se afla stamtoarea Cook, considerata un accident tectonic, formata prin scufundarea unui sector muntos. In cuprinsul Insulei de Nord se intalneste un relief montan, accidentat in partea centrala, un relief vulcanic cu podisuri si vulcani activi in partea central-nordica, apoi un relief montan, colinar si de podisuri cu altitudini de peste 500m, cu forme carstice si, in sfarsit, campii litorale spre margini. In Insula de Sud se gasesc regiuni muntoase (peste 2000m altitudine), cu relief alpin, regiuni colinare si podisuri, in general sub 1000m, si campii fluvio-marine. CLIMA arhipelagului este temperat-moderata, caracterizata prin diferente reduse de temperatura intre anotimpurile extreme. Astfel, la Auckland in Insula de Nord, media temperaturii de vara este de cca 19oC, iar a celei de iarna de 11oC; diferenta de numai 8o amplitudine este caracteristica climatului oceanic. Precipitatiile, in general, sunt abundente, ca urmare a influentei oceanului si reliefului. In Insula de Nord cad anual in medie 1000mm precipitatii; in Insula de Sud, pe coasta vestica, cad cca 5000mm. Apele Noii Zeelande raurile, lacurile, mlastinile etc. sunt destul de numeroase si au multiple utilizari in economie. Multe din rauri isi au originea in lacurile glaciare din regiunea Alpilor Sudici ca si in Podisul Vulcanic din Insula de Nord.

In ceea ce priveste Vegetatia, acesta prezinta o accentuata originalitate, speciile australiene neexintand aici. Arhipelagul se caracterizeaza, din acest punct de vedere prin elemente ale padurilor temperate, dar si subtropicale, cca 400 de specii de ferigi, din care cea mai atractiva este feriga argintie de culoare alb-stralucitor. Padurile ce acopereau altadata suprafete intinse, au fost distruse in mare parte de indigeni. Resturile de padure sunt formate din pinul Kauri, un arbore magnific, care poate atinge 40m inaltime si a carui rasina este foarte cautata. Aceste paduri s-au pastrat mai bine in Insula de Nord.

In Insula de Sud predomina padurile formate din Totara, Rimau sau pinul rosu. Tot aici, la altitudini reduse, se intalnesc padurile subantarctice de fag. In general se poate afirma ca padurile neozeelandeze sunt intr-o mare varietate.

FAUNA prezinta de asemenea un accentuat caracter endemic. A fost si este in ca locul de bastina a numeroase pasari Kiwi, Moas, al unor animale aclimatizate: marsupiale, mamifere (mistretul. hermelina), pastravi s. a. A fost populata de maori, a caror migratiune dinspre ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Noua Zeelanda
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 750 cuvinte
Nr caractere:
9 192 caractere
Marime:
39.46KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!