Previzualizare referat:

Extras din referat:

? Estonia-Tallinn ? Norvegia. Norvegia Suprafata: 324220 km2 Asezare geografica: intre latitudinea nordica 57 57 -71 10 respectiv longitudinea estica 43 0 -31 10. Populatie: 4299231 locuitori Densitatea populattei: 14 locuitori/km2 Capitala si orasul cel mai mare: Oslo (473344 locuitori) Limba oficiala: Bokmal (este limba literara, numita si limba cartii) si Nynorsk (norvegiana noua) introdusa la sfarsitul secolului XIX.

Produse importate: produse din industria de masini, vapoare, vehicule, metale neferoase, fier, otel, combustibili, textile.

Produse exportate: produse din industria de masini, metale neferoase mai ales aluminiul, titei si derivatele ei, gaze naturale, vapoare, produse din industria hartiei, peste, produse de fier si otel.

Moneda oficiala: coroana norvegiana (1 coroana=100 lire). Produs intern brut (PIB): 110400 milioane dolari SUA.

Forma de stat: monarhie.

Asezare geografica Tara muntoasa, campiile mai mari se gasesc doar in apropierea capitalei si a tarmului sudic. Continuitatea tarmului vestic este intrerupta de asa numitele fiorduri, golfuri sapate de ghetari. Cel mai lung este fiorul Sogne, de 203 km.

Clima Pe litoral predomina influenta oceanica, iar datorita curentilor din golfuri, porturile raman dezghetate si in nordul indepartat. Temperatura medie a orasului Bergen in ianuarie este 1 C, iar vara de 15 C. Oslo, fata de acesta, are iarna mai rece si vara mai calda. Masele de aer cu presiunea atmosferica scazuta din Oceanul Atlantic aduc precipitatii de 2000 de mm in partea vestica a tarii. In apropierea capitalei cantitatea de precipitatii este de numai 800 mm, zona montana este bogata in precipitatii. Agricultura Din suprafata totala a tarii, pentru agricultura poate fi folosita, doar 3, 5 %, mai ales pentru pasunat. Terenurile arabile se gasesc doar in numar mic pe campiile din sud-est si in apropierea orasului Trondheim. In apropierea fiordurilor sunt cultivate plante furajere. Principalele ramuri ale agriculturii sunt: cresterea porcinelor si a bovinelor, industria laptelui, exploatarea lemnului si productia de uoa.

Industria si materiile prime Ramurile industriilor bazate pe energie electrica, industria electronica si metalurgia, s-au dezvoltat paralel cu valorificarea energiei produse de hidrocentrale. Astazi, energia electrica este deja prezenta in productia interprinderilor in proportie de 99 %. Incepand din 1966, componente de baza al economiei norvegiene sunt si zacamintele de petrol si gaze naturale din adancurile Marii Nordului. Este insemnat mineritul de cupru, nichel si pirita.

Populatia Pe marea majoritate a suprafetei tarii populatia este rara. Populatia s-a concentrat mai ales in apropierea tarmului sudic; 74 % a populatiei traieste in mediu urban. Oslo se gaseste in fiordul cu acelasi nume. Este un port si centru comercial important. Cele mai bune terenuri agricole si silvicole se gasesc in imprejurimile acestuia. Al doilea ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Norvegia - Varianta 3
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
559 cuvinte
Nr caractere:
3 269 caractere
Marime:
12.36KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!