Previzualizare referat:

Extras din referat:

Desi dupa precizarea izvoarelor, in 2938, de catre germanul Burkhard Waldecker, pe Ruvuvu afluent al Kagerei - Nilul a fost considerat cel mai lung rau de pe Terra, prin reconsiderarea izvoarelor Amazonului pe Ucayali si, respectiv, Apurinac, acesta din urma insumeaza 7 025 km lungime, devenind nu numai prin debit si bazin hidrografic, cel mai mare rau, ci si prin cea de a treia coordonata - lungimea.

Asadar, Nilul, prin cei 6 672 km ramane al doilea ca lungime, dupa Ama zon, strabate Africa de nord-est pe 35 latitudine (de la 3 55 lat. sudica la 31 30 lat. nordica) si poarta mai multe denumiri - pe sectoare. Astfel, Xagera care se varsa in lacul Victoria se mai numeste si Alexandra Nile, iar sectiunea dintre lacurile Victoria si Albert (Mobutu Sese-Seko) - Victoria Nile, unde se gasesc si cascadele Owen (Rippon) si Murclzison. Intre cele doua lacuri - Victoria si Albert - se interpune lacul Kyoga, cu caracter mlastinos, populat de numerosi hipopotami si crocodili si acoperit de insule plutitoare din trestie si papirus. Acest sector se gaseste in plina padure ecuatoriala, ceea ce face ca raul sa fie marginit de adevarate ziduri verzi in care copacii sunt sufocati de liane. O data cu intrarea in regiunea grabenului african, in care atinge si lacul Mobutu Sese-Seko (Albert), valea se ingusteaza intre peretii de granit, iar Nilul formeaza cea mai frumoasa cascada de pe cursul sau Murchison, de 40 m. Aici se gaseste si Parcul National Kabalega, numit ante rior Murchison Falls National Park, in suprafata de 39 200 km2, situat in Uganda si infiintat in 2952, in care sunt protejate specii de animale ca: hipo potami, crocodili, elefanti, bivoli, lei, leoparzi, rinoceri negri si albi, girafe, antilope in peisajul de savana, pasari si, bineinteles, cascada ca atare. De la lacul Mobutu Sese-Seko, avand Muntii Albastri (Blue Mountains) in stanga, sub denumirea de Albert Nile, raul, pana la localitatea Juba din Sudan formea za pragurile Fola. De aici, sub denumirea de Bahr el Jebel (Fluviul Munte lui), Nilul trece printr-o depresiune cu caracter mlastinos in care pierde multa apa, desi primeste din stanga pe Bahr el Ghaaal, in dreptul lacului No.

Bahr, el Ghazal are bazinul de receptie intr-o regiune saraca in precipitatii, cu toate ca este situat intre 4 si 22 lat. nordica, si ca atare debitul este foarte mic. De altfel, Bahr el Ghazal, numit in amunte de confluenta cu Nahr Jur, Bahr el Arab, are o scurgere intermitenta in sectiunea mijlocie si superioara ca si afluentii lui. Regiunea mlastinoasa de la confluenta se numeste Sudd (dop in araba) si reprezinta un focar de paludism in care rezista cu greu doar triburile nueri apartinand populatiilor nilotice si care se ocupa cu pescuitul si pastoritul. Suprafata acestor mlastini este apreciata la 60 000 km2 si variaza in functie de pulsatiile apelor Nilului. Atunci cand apele scad raman imense suprafete mocirloase. La ape mari, o puzderie de insule de vegetatie alcatuite din trestie si papirus plutesc ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Nil.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 538 cuvinte
Nr caractere:
7 045 caractere
Marime:
11.85KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
nil, geografie
Predat:
la liceu
Sus!