Munții Apuseni

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Carpatii Occidentali: situati la est de Podisul Transilvaniei, intre Defileul Dunarii, Culoarul Timis-Bistrita-Cerna in sud si vaile Somesului si Barcaului in nord, intra pe latura de vest in contact direct cu campia Banato Crisana. Prezinta cele mai scazute altitudini din Carpatii Romanesti, culminand intre 1400 m in Muntii Banatului si 1800 m in Muntii Apuseni.

Au o alcatuire geologica complexa ceea ce da marea varietate a reliefului (carstic, vulcanic) si explica diversitatea resurselor minerale (aur, argint, cupru, bauxita marmura si alte roci folosite in constructii) Sunt fragmentati de numeroase vai si depresiuni si inregistreaza nivelul cel mai inalt loc de locuire: in Muntii Apuseni depaseste 1600 m.

Fata de culoarele de vai si depresiunile largi pot fi delimitati in trei unitati montane bine evidentiate: Muntii Banatului (carora li se va asocia Defileul Dunarii cu Cazanele, Portile-de- Fier si explica necesitatea realizarii complexului hidroenergetic) , Muntii Poiana Rusca (cu resurse minerale deosebite) si Muntii Apuseni (relief carstic Pestera de la Scarisoara cu ghetar, Meziad, Focul Viu, Ursilor) , vulcanic (Detunata) a resurselor auro argintifere, cuprifere si traditia prelucrarii lemnului Tara Motilor LIMITE: N. Vaile Barcau siSomes S. Valea Ariesului E. Podisul Transilvaniei V. Dealurile de Vest si Campia de Vest Grupa muntilor Apuseni se intinde de la Valea Muresului in sud pana la Valea Barcaului in nord. Desi de pe margini par abrupti, pe culmi, Muntii Apuseni prezinta, ca si Carpatii Meridionali, suprafete netede, pe care se poate merge aproape ca la ses. Muntii Apuseni, situati la nord de Mures, constituie un sector mai inalt si mai diversificat.

Muntii Apuseni: cuprinsi intre valurile de coline ale Transilvaniei si campia Tisei, Muntii Apuseni constituie veriga care inchide spre apus arcul Carpatilor romanesti. Apar ca o insula muntoasa de forma aproape rotunda, ocupand o suprafata de cca. 20000 km2. Fara a atinge inaltimile semete care dau frumusetea muntilor Fagaras, Piatra Craiului sau Rodnei, M-tii Apuseni dezvaluie turistilor frumuseti nebanuite, cu totul de alta natura. Nicaieri in ceilalti m-tii nu gasesti o imbinare mai armonioasa intre linia domoala a plaiurilor si verticalitatea rupturilor, nicaieri nu gasesti o asemenea concentrare de fenomene naturale si monumente ale naturii, nicaieri omul nu si-a legat asa de organic viata de munte, incadrandu-se in peisajul natural. Muntii. La sud valea Ariesului, in Muntii Metaliferi, culmile domoale, de mica altitudine, constituite din gresii si sisturi, poarta gheburi de calcare albe, ca cele de la Vulcan, Dambau si Piatra Craivii, ce ofera turismului puncte de priveliste. In Muntii Metaliferi, linia culmilor este rupta si de cupole vulcanice prin care pamantul a revarsat candva lave incandescente, ce au adus o data cu ele pretioasele minereuri de aur, argint, cupru.

Peisajele aparte pe ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Muntii Apuseni - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
28 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
10 302 cuvinte
Nr caractere:
49 567 caractere
Marime:
46.90KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!