Muntenegru

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Asezare, vecini 3
2. Relief 3
3. Clima 4
4. Apele 5
5. Vegetatia, fauna, solurile 6
6. Populatia si orasele 7

Extras din referat:

1. Asezare, vecini

Muntenegru este un stat localizat în Europa de Sud-Est. Are ieșire la Marea Adriatică la Sud-Vest și se învecinează cu Croația la vest, cu Bosnia și Herțegovina la Nord-Vest, cu Serbia și Kosovo la nord-est, și Albania la Sud-Est. Capitala și cel mai mare oraș al țării este Podgorița.

Muntenegru se află între latitudinile 41°N și 41°N și longitudinile 18°E și 21°E.

2. Relief

Relieful muntenegrului variază de la piscuri înalte de-a lungul granițelor sale cu Serbia și Albania, un segment carstic a peninsulei Balcani, până la plajele netede de coastă, care au numai 6 kilometri lungime. Aceste locuri netede se sfârșesc abrupt în nord, unde Muntele Lovćen și Muntele Orjen se cufundă în Golful Kotor.

Regiunile carstice muntenegrene se află în general, la înălțimi de 1000 metri deasupra nivelului mării; deși, în unele părți se ridică și la 2000 de metri: ca Muntele Orjen ce măsoară 1894 de metri altitudine, cel mai mare masiv printre relieful calcaros de coastă. Valea Râului Zeta la o altitudine de 500 de metri sub nivelul mării, este cel mai jos segment.

Munții muntenegreni au unul dintre cel mai accidentat relief în Europa, cu o înălțime medie mai mare de 2000 de metri în secțiunile verticale. Unul dintre cele mai remarcabile piscuri este Bobotov Kuk în Munții Durmitor, care atinge o înălțime de 2522 metri. Datorită climei foarte umede în părțile de vest, munții muntenegreni au fost unii dintre cei mai erodați de gheață din Peninsula Balcanică în timpul ultimei perioade glaciare.

- Cea mai lungă plajă: Velika Plaža, Ulcinj — 13.000 m

- Cel mai mare vârf: Zla Kolata, Prokletije cu o altitudine de 2,534 m

- Cel mai adânc canion: Tara River Canyon — 1000 m

- Parcuri naționale: Durmitor — 390 km², Lovćen — 64 km², Biogradska Gora - 54 km², Lacul Skadar 400 km²

3. Clima

Există o strânsă legătură între relief şi climă. În vreme ce pe litoralul muntenegrean domneşte o climă mediteraneană, în imediata apropiere, la numai zece kilometri în linie dreaptă, veţi întâlni deja o climă continentală. Cununa dinarică a munţilor Orjen, Lovčen şi Rumija se înalţă abrupt deasupra ţărmului mării şi, ca o perdea uriaşă, împiedică pătrunderea climei mediteraneene spre interior.

Zone climatice:

Clima de litoral (mediteraneană)

Litoralul, ca un fel de brâu, cuprinde o parte îngustă lângă Marea Adriatică şi se întinde începând de la Herceg Novi, în vest, şi până la vărsarea râului Bojana, în est. Este întrerupt de crestele munţilor care, în unele locuri, se înalţă până la 1 700 de metri şi nu permit influenţa mării asupra sectorului continental. În zona litoralului, temperaturile medii ale văzduhului variază în luna iulie între 23,4 oC şi 25,6 oC. Verile sunt de obicei lungi şi uscate, iar iernile scurte şi blânde. Numărul mediu de ore însorite pe litoral este de 2 500. Cazul extrem s-a înregsitrat la Ulcinj şi a fost de 2 700 de ore pe an.

Clima montană

Regiunea minunaţilor munţi începe la nord şi la est de râurile Piva, Komarnica şi Morača. Este alcătuită din depresiuni mici şi bine întreţinute la o înălţime medie de 1 700 de metri. De pe aceste suprafeţe terasate se ridică vârfurile muntoase care ating şi 2 000 de metri de la suprafaţa mării.

În regiunea montană, clima este tipic subalpină, cu ierni reci, cu zăpadă şi cu veri temperate. În vreme ce zăpada este o adevărată raritate pentru litoralul muntenegrean şi pentru bazinul lacului Skadar, în masivul Durmitor ajunge şi la cinci metri. În zonele din nordul Muntenegrului, îndeosebi în munţii înalţi, datorită temperaturilor scăzute, zăpada persistă mai multe luni, uneori chiar şi întregul an.

Clima continentală

În partea meridională a Muntenegrului, în regiunea Zeta şi Câmpia Bjeloplavička, temperaturile lunii iulie sunt de 26,40 C la Podgorica şi de 25,40 C la Danilovgrad. Maximul absolut ajunge uneori la 400 C. În Valea râului Bojana, peste bazinul Lakului Skadar şi de-a lungul râului Morača, reuşeşte să pătrundă un curent de aer mai cald, care face din Podgorica cel mai fierbinte oraş din Muntenegru. Temperaturile medii de iarnă variază în jurul a 50 C, în vreme ce minima absolută este de -100 C.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Muntenegru.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 184 cuvinte
Nr caractere:
6 353 caractere
Marime:
641.33KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!