Morile de vânt

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Chiar daca turbinele eoliene moderne au intrat pe piata, clasicele sisteme de producere a energiei sunt folosite in special in regiunile izolate si sunt deosebit de eficiente in localitatile mici.

In cele mai multe dintre cazuri, morile de vant sunt asezate in apropierea raurilor, pentru ca rotatia paletelor sa permita actionarea pompei.

Cercetatorii mai dau o sansa morilor de vant si spun ca pot fi folosite si astazi pentru producerea energiei in mod eficient. In intreaga lume exista peste douazeci de producatori de mori de vant clasice. Principalele companii care fabrica astfel de mecanisme pentru producerea energiei sunt in Statele Unite ale Americii, Noua Zeelanda, Australia si Marea Britanie.

Pe langa faptul ca vantul nu costa nimic, ca sursa energetica el poate fi o alternativa buna pentru localitatile mici, aflate departe de sursele traditionale. In Europa, principalii utilizatori de mori de vant sunt Olanda, Danemarca, Spania, Marea Britanie, dar si Polonia, Cehia, Ucraina, Estonia si Franta. Acestor tari li se adauga SUA, Antigua, Barbados, Africa de Sud, Noua Zeelanda si Japonia.

In unele dintre aceste state, morile de vant se mai folosesc si acum pentru macinarea cerealelor. De asemenea, pompele cu palete multiple, actionate de vant sunt folosite pentru a obtine apa din puturi in regiunile izolate, in special in Australia si Africa de Sud. Apa pompata este depozitata intr-un turn din apropiere.

Designul, neschimbat de sute de ani

Desi in mod obisnuit se numesc mori de vant, aceste mecanisme sunt numite masini de vant si pompe de vant. O pompa de vant obisnuita are o roata cu diametrul de trei-patru metri, cu circa 20 de palete. Roata este montata pe un stalp, avand inaltimea medie de opt metri. Forta vantului pe o deriva verticala din spate mentine roata cu fata spre vant.

Insa deriva este conceputa sa intoarca roata numai cand vantul devine extrem de puternic, pentru a preveni vatamarea mecanismului. In cele mai multe cazuri, morile de vant sunt asezate in apropierea raurilor si atunci rotatia paletelor este transformata intr-o miscare de sus-jos pentru a actiona pompa. Pentru ca morile de vant au fost atat de eficiente si durabile, designul lor nu a fost schimbat de sute de ani.

Energia eoliana, combinata cu cea solara

Moara de vant de la Wimbledon e punct turistic

Specialistii in eficienta energetica atrag atentia ca morile de vant trebuie folosite in functie de clima. Intr-un studiu recent, cercetatorii danezi au aratat ca, in conditiile climaterice din Danemarca, sistemele fotoelectrice sunt efective doar in proportie de 18% in ianuarie si de 100% numai in iulie. Eficacitatea lucrului statiilor eoliene este si ea cuprinsa intre 55% in iulie si 100% in ianuarie.

Danezii spun ca varianta optima este combinarea instalatiilor morilor de vant cu cele solare. Specialistii in resurse energetice mai arata ca litoralurile marine si muntii au potentialul eolian cel mai ridicat. Dar exista multe alte teritorii cu un potential eolian necesar pentru utilizare. Ca sursa energetica,

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Morile de Vant.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 397 cuvinte
Nr caractere:
7 715 caractere
Marime:
12.93KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
eficienta energetica, ecologie, mediu, poluare
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Profesorului:
Miroslav Ana-Maria
Sus!