Monografie Piatra Neamț

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Cap. 1) Cadrul natural
1.1) Relief
1.2) Reteaua hidrografica
1.3) Clima
1.4) Solul
1.5) Flora si fauna

Cap. 2) Date privind teritoriul
2.1) Asezarea in judet
2.2) Legaturile orasului cu tara

Cap. 3) Inceputurile si atestarea documentara

Cap. 4) Viata economica
4.1) Industria
4.2) Agricultura
4.3) Turismul

Cap. 5) Caracteristici etnografice
5.1) Gospodaria traditionala
5.2) Costume nationale
5.3) Obiceiuri traditionale

Extras din referat:

Muntii constituie o unitate de relief marginita de Subcarpati la est pe o linie ce uneste localitatile : Tazlau, Piatra Neamt, Cracaoani, Stanca (Pipirig) .

Situata la nord de Piatra Neamt, depresiunea Cracau - Bistrita are un caracter predominant deluros. In cadrul, acesteia se remarca culoarul vaii Cracau si o serie de golfuri depresionare la Poiana, Negresti, Almas si Gircina, formate pe rama de contact cu culmea Stinisoarei. La sud de linia Piatra Neamt - Girov , nota dominanta a morfologiei este cea depresionara, data de extinderea teraselor la confluenta Bistritei cu Cracaul.

Masivul Ceahlau

Cel mai impunator de pe cuprinsul judetului si datorita pozitiei sale dominante, din intregul lant al Carpatilor Orientali. El formeaza o unitate geografica bine reliefata, despartita de lanturile muntoase inconjuratoare prin vaile Bistricioarei, Bistritei, Bicazului si Capra-Bistra . In zona lui centrala se individualizeaza un platou inalt, lung de aproape 6 km si lat de cca 1 km, intrerupt de inaltimi izolate si incheiat cu o centura de abrupturi neuniforme. In jurul acestuia se desfasoara o masa muntoasa mai scunda, cu inaltimi intre 1000-1200m, puternic fragmentata, cunoscuta sub numele de Munceii Ceahlaului .

1.2) Reteaua hidrografica

Este alohtona in proportie de 90%, raurile care isi au izvoarele pe acest teritoriu detin o pondere mica in volumul general al scurgerii, in raport cu debitul principalelor rauri (Siretul, Moldova, Bistrita)

Precipitatiile relativ bogate si morfologia reliefului au facilitat dezvoltarea unei retele hidrografice cu o densitate medie de circa 0,34 km/kmp , superioara mediei pe tara care este de 0,27 km/kmp ,lungimea totala a raurilor ce traverseaza teritoriul judetului fiind de peste 2000 km.

Resursele de apa de care dispune judetul constituie unul dintre elementele care favorizeaza dezvoltarea economico-sociala a acestor meleaguri . Potentialul hidroenergetic al raului Bistrita, care a atras atentia ilustrului inginer Dimitrie Leonida la inceputul acestui secol , a fost valorificat in anii socialismului . Devierea a 30 mil. mc din debitul raului Bicaz in lacul Izvorul Muntelui va mari simtitor capacitatea de productie a sistemului hidroenergetic de pe Bistrita.

Suprafata bazinului hidrografic Cuiejdi este de 100,0 km2 , are lungimea de 26,0 km si se afla in localitatea Piatra Neamt.

1.3) Clima

In ansamblul judetului Neamt prezinta o clima temperat continentala particularitati specifice partii de est a tarii. Caracteristicile climei sunt determinate de altitudine, de particularitatile circulatiei atmosferice, de formele si fragmentarea reliefului cat si de marile suprafete lacustre, aparute odata cu amenajarea hidroenergetica a

Bistritei.

O analiza succinta a principalelor

elemente climatice - regimul temperaturii

aerului, regimul precipitatiilor si al vanturilor-

evidentiaza cu usurinta diferentele existente de la o

zona de relief la alta.

Temperatura medie anuala creste progresiv de la

vest spre est, din zona montana spre regiunea dealurilor subcarpatice si de podis. Valorile extreme absolute ale temperaturii aerului sunt si ele destul de semnificative, indicand importanta factorilor

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Monografie Piatra Neamt.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 225 cuvinte
Nr caractere:
16 554 caractere
Marime:
333.22KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
oras, suprafata, populatie, relief, clima
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Ştiinţe sociale
Sus!