Monografie Gropeni

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Comuna Gropeni este una din cele mai vechi asezari pescaresti de pe Dunare din Judetul Braila.Satul de vatra, sat vechi numit Gropeni este atestat cartografic pe la 1600 in lucrarea “ Istoria pescuitului si pisciculturii in Romania “, dar prima atestare documentara certa este cea din 1777, intr-o harta publicata la Venetia si din cunoscuta harta austriaca din 1879 referitoare la raiaua Braila.

Gropeniul se afla pe malul stang al Dunarii, la 23 km de orasul Braila si se intinde pe o suprafata de 171.42 kmp si reprezinta 3,6% din suprafata judetului.

In cadrul comunei se disting doua sate diferite ca marime, ca numar de locuitori si ca putere economica.Satul de vatra, numit Gropeni este situat la 1 km de Dunare si la 6 km de DN21. Gropenii Noi (fost Duca) infiintat in 1921 prin improprietarirea Insurateilor, sat mic ca suprafata, ca numar de locuitori si ca putere economica.

Traditia locala mai bogata in date arata ca in timpul stapanirii turcesti, aproximativ pe locul actualului sat, existau doua « casle » asezari cu caracter pastoral de tarani romani bastinasi, stapanite de turci. In nord era casla lui Cara Malau Pasa si in sud cea a lui Suliman Pasa. Cele doua casle erau despartite prin Vadul Soarelui sau Vadul Odaii, odaia fiind conacul lui Suliman Pasa – documente scrise in Monografia comunei Gropeni de I.Bogoi.

Comparativ cu restul satelordin fosta raia, Gropenii era un sat mare, intrecut doar de odaia Vizirului care avea 230 de case. Sub aspect etnografic, asezarea satului se compunea din doua parti : vatra, teritoriul de locuire al localnicilor cu toate elementele sale adiacente si tarina, teritoriu de aratura, nizlaz si lunca aferenta satului.

RELIEFUL.

Este o campie aluvionara de subsidenta drenata de fluviul Dunarea, facand parte din Baraganul Nordic (Campia Brailei) care se ridica in altitudine intre 10-13 m deasupra nivelului luncii. A doua forma de relief care se individualizeaza in estul terasei este lunca, fragmentata sub forma de golfuri la contactul cu campia, fiind vechi meandre ale Dunarii.Inainte de indiguire lunca era inundabila cu garle, japse, privaluri si lacuri.

CLIMA.

Este temperat continentala, cu veri calduroase si uscate, cu radiatie solara ridicata, precipitatii reduse cu caracter torential si inegal repartizate ; iernile sunt reci, fara strat de zapada stabil si continuu, influentate de anticiclonul Siberian. Pe langa ploi si zapezi se mai intalnesc si alte fenomene atmosferice ca : bruma, grindina care aduce pagube destul de mari agriculturii.

HIDROGRAFIA.

Dunarea constituie ca pentru sute de mii de sate limitrofe acesteia, principala artera de navigatie, irigatie si apa majora.

Pe malul stang al Dunarii in dreptul localitatii Gropeni se afla amplasat un bac care face trecerea zilnica a sute de masini si muncitori in Insula Mare a Brailei.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Monografie Gropeni.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
959 cuvinte
Nr caractere:
5 466 caractere
Marime:
132.08KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Alecu Iulian
Sus!