Mobilitatea populației în teritoriu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Evolutiei speciei umane, raspandita astazi pe intreaga planeta, ii este caracteristica, in anumite limite, mobilitatea teritoriala sau geografica, expansiunea si retractiunea intr-un anumit spatiu. Aceasta particularitate este cunoscuta sub numele de migratie si poate fi definita drept miscarea teritoriala a oamenilor atat in limitele unei tari cat si in afara lor.

Migratiile, in acceptiunea foarte larga a termenului, implica ideea de deplasare, de schimbare de loc si de locuinta. Termenul se refera atat la plecarea individuala, la deplasarea grupelor umane, cat si la miscarile sezoniere, in cautare de lucru.

Totodata, si deplasamentul international de populatie (pe o oarecare durata) este considerat drept migratie.

Au fost distinse in acest fel migratii permanente (mai mult de un an) si migratii temporare, in vederea cautarii de lucru (mai mult de o luna). Pentru geografi, care studiaza conditiile de populare a pamantului, notiunea de migratie are o semnificatie istorica si actuala, ea incluzand toate acele fapte (invazie, colonizari si migratii propriu-zise) care au contribuit la raspandirea si concentrarea populatiei pe glob.

Deplasarea populatiei in teritoriu capata diferite aspecte in functie de scop, ritmicitate, peridiocitate, durata etc.

In functie de factorii si conditiile care favorizeaza sau determina deplasarea, se disting cateva categorii de populatie: Populatia migratoare. Este vorba de aceea parte a populatiei care se deplaseaza in teritoriu si isi schimba domiciliul si locul de munca.

In afara de deplasarea intre continente sau intre tari, aici se incadreaza si migratia populatiei din mediul rural spre cel urban.

Populatia navetista. Aceasta categorie este formata din populatia ce se deplaseaza zilnic pentru munca in teritoriu.

Populatia sezoniera. In aceasta categorie este inclusa populatia ce se deplaseaza (indiferent de distanta), pentru munca pe o perioada determinata sau periodic (lunar, anual), in localitati balneoclimaterice sau de agrement.

Populatia flotanta. Este vorba de populatia ce se deplaseaza pentru munca, recreare sau in alte scopuri, in alta localitate decat cea de resedinta, fara a-si schimba domiciliul de baza, pentru o perioada mai mare de 48 de ore.

Cauzele migratiei Cauzele generale ale miscarilor migratorii sunt multiple. Ele sunt atribuite indeosebi proceselor de suprapopulare care au loc intr-o gama imensa de conditii asa-zise secundare, ce rezida din situatia economica, culturala, sanitara si psihologica.

Prin suprapopulare se intelege ruptura care se poate produce intr-o tara sau in alta intre cifra populatiei si resurse. Atunci cand cresterea naturala a populatiei nu este urmata de o crestere corespunzatoare a gradului de folosire a forte de munca, de o crestere a venitului, la nivel de tara sau regiune, atunci in mod direct, in mod obiectiv se produce o suprapopulare si, ca urmare, o miscare a populatiei dintr-un loc in altul.

Suprapopularea poate fi provocata prin ...

Bibliografie:

Geografia populatiei si a asezarilor umane", Cucu Vasile 1981, Editura Didactica si Pedagogica.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mobilitatea populatiei in teritoriu.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 922 cuvinte
Nr caractere:
17 386 caractere
Marime:
16.29KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
populatie, migratie
Predat:
la liceu
Sus!