Previzualizare referat:

Cuprins referat:

I. Definitia orasului
II. Originea si evolutia asezarilor urbane
III. Clasificarea oraselor
IV. Urbanizarea. Factorii urbanizarii
V. Forme teritoriale urbane
VI. Mari metropole ale lumii: Paris, Beijing, Cairo, Roma - caracterizare generala

Extras din referat:

Orasul este concentrare umana, cu o populatie minima ce variaza de la o tara la alta, cu o structura profesionala a populatiei in care predomina cea ocupata in ramurile neagricole, cu un mod de viata diferit de cel rural.

II. Originea si evolutia asezarilor urbane Aparitia oraselor pe scena istoriei a fost o consecinta fireasca a evolutiei civilizatiei umane.

Initial orasul a fost creat pentru a indeplini un rol comercial, de schimb pentru produse, si un rol militar (de asigurare a securitatii). Primele civilizatii urbane din lume au aparut in Asia, in regiuni cu agricultura avansata, bazata pe irigatii. Cel mai vechi oras din lume, Ierihon, a aparut acum 7 000 de ani pe teritoriul actual al iordaniei. Intre mileniile V si II i. H. s-au dezvoltat orase infloritoare in Mesopotamia (Ur, Uruk, Babilon), pe Valea Indusului (Mohenjo-Daro), pe Valea Gangelui, in nordul Chinei, in Fenicia (Iyr, Sidon). Incepand cu mileniul III i. H. se dezvolta orase si in nordul Africii, pe Valea Nilului (Memphis) si la tarmul Marii Mediterane (Cartagina). In Europa, civilizatia minoica a creat primele centre urbane in mileniul II i. H. (Cnossos in Insula Creta). Ulterior, in Grecia antica, apar orase-state numite polisuri (Micene, Corint, Atena). Vechii greci infiinteaza si numeroase colonii in Asia Mica (Efes, Milet) si pe tarmul Marii Negre sec. VII-VI i. H. (Histria, Tomis, Callatis). In epoca romana orasele au cunoscut progrese evidente avand strazi pavate, canalizare si alimentare cu apa, bai publice, piete centrale-forum. Romanii au dus o politica de urbanizare a Daciei, infiintand colonii si municipii (Apulum, Napoca, Potaissa, Drobeta). Interesant este si faptul ca multe orase europene au fost construite pe ruinele celor romane (Londra, Paris, Viena, Torino). In Evul Mediu multe orase au decazut. Ele au fost fortificate cu ziduri si santuri de aparare. Multe asezari erau targuri, cu functii comerciale, mestesugaresti si administrative.

In epoca Renasterii, cand se dezvolta burghezia, orasele au cunoscut o perioada de inflorire (Florenta, Venetia, Roma). In epoca moderna si contemporana, pe langa orasele europene si asiatice, au aparut si s-au dezvoltat intens orasele infiintate de colonisti in cele doua Americi (New York, Quebec, Bogota). Revolutia industriala a fost insotita de o transformare urbana majora. Orasele se inmultesc in bazinele carbonifere, de-a lungul cailor ferate si al cailor navigabile. Intre anii 1800 si 1990 populatia Globului a crescut de aproape 6 ori, in timp ce populatia urbana s-a multiplicat de peste 120 de ori. In anul 1900 pe Glob erau 16 orase milionare iar in prezent numarul acestora a crescut la 280. III. Clasificarea oraselor Dupa pozitia geografica: litorale la contactul principalelor forme de relief de-a lungul arterelor hidrografice dupa marime demografica: foarte mici (sub 20 000 loc.

) mici (20 000-50 000 loc) mijlocii (50 000-100 000 loc) mari ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metropole.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
958 cuvinte
Nr caractere:
5 397 caractere
Marime:
12.61KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
métropole, geografie
Predat:
la liceu
Sus!