Metode de probare și deschidere a stratelor

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

I.Introducere 2
II. Principalele faze ale activității 3
III.Probarea în timpul forajului 4
IV.1.Operațiile generale de deschidere a stratelor productive 5
IV.2.Aspecte generale legate de deschiderea stratelor productive saturate 5-6
• IV.2.1. Metoda de perforare cu jet abraziv 7-8
• IV.2.2. Dispozitivul de tratare cu jet abraziv utilizat la sondele de adâncime 8-9
• IV.2.3. Domeniul de aplicare a metodei de perforare cu jet abraziv 9
V. Măsuri de diminuare a impactului pentru factorul de mediu 10
VI. Considerații finale 11
Bibliografie 12

Extras din referat:

I.Introducere

Categoria lucrărilor de explorare/exploatare a zăcămintelor de petrol și gaze, ramură a industriei petroliere, include și lucrările privind forajul sondelor, lucrări care au un caracter temporar. Durata forajelor este determinată de adâncimea la care se află obiectivul – zăcământul care trebuie exploatat, construcția sondei și condițiile geofizice ale structurii.

Printr-o alegere adecvată, în concordanţă cu rocile și presiunea întâlnită, alegerea fluidului de foraj, poate scurta durata forajului, prevenind numeroase dificultăţi şi accidente care pot compromite sonda (prinderi de garnitură sau coloană, erupţii libere etc.) se micşorează numărul de coloane tubate, se preîntâmpină scăderea permeabilităţii şi a productivităţii stratelor productive.

Deși nu sunt măsurători geofizice propriu-zise în geofizica de sondă, sunt tratate de unii autori şi metodele de contol al sondelor (măsurători de deviaţie orintată a sondelor, măsurători pentru dirijarea sondelor, măsurători pentru localizarea mufelor, măsurători de presiune, măsurători de debite etc.) precum şi lucrările de deschidere şi probare a formaţiunilor (perforare, torpilare, probe laterale etc.)

Instalarea corectă la sondă a echipamentului geofizic reprezintă o conditie esenţială pentru efectuarea operaţiei de investigaţie, de probare sau de deschidere a stratelor în condiţii optime şi de deplină securitate, atât pentru utilaj, cât şi pentru personalul implicat. Din procesul de foraj, rezultă o construcție care pune în comunicație stratul productiv cu suprafața, în vederea exploatării acestuia.

Complexitatea geostructurilor și a rocilor ce o compun, impune ca alegerea parametrilor geomecanici necesari în modelele analitice sau numerice de calcul, să se facă după o analiză detaliată a rezultatelor obținute prin toate metodele (de laborator și in situ) în strânsă coroborare cu istoria geologică a stratelor.

II.Principalele faze ale activității

În vederea realizării obiectivelor sunt prevăzute a fi executate urmatoarele etape:

- executarea lucrărilor de pregătire și organizare prin lucrări de construcții – montaj, în legătură cu instalația de foraj;

- executarea lucrărilor de foraj propriu – zise;

- încheierea procesului de foraj;

- demobilizarea instalației de foraj și anexelor;

- transportul acesteia la altă locație sau la baza de reparații;

- executarea lucrărilor de probare a stratelor(operaţiile de probare a straturilor productive sunt efectuate pentru fiecare client în parte) și pregatirea sondei pentru exploatare;

- echiparea sondei pentru producție și realizarea conductei de amestec, conductei de gaze de combustie și conductei de injecție abur;

- executarea de lucrări pentru redarea terenului disponibilizat prin reducerea careului sondei, de la dimensiunile necesare de foraj la cele necesare procesului de exploatare, in circuitul inițial, vechilor proprietari, prin lucrări de reconstrucție ecologică.

Activitatea de pregătire și organizare constă în lucrări destinate amenajarii drumului de acces la sonde, amenajării careului sondelor, precum și lucrări pentru protecția mediului, aferente instalației de foraj. La amenajarea fiecărei suprafețe de teren care se va ocupa temporar, se va avea în vedere conservarea stratului vegetal care va fi utilizat la redarea suprafeței de teren după terminarea lucrărilor. După demontarea instalației de foraj și executarea fazei pentru demobilizare, rămâne închiriată o suprafață egală cu suprafața careului de exploatare necesară efectuării montării instalației de probare strate.

După terminarea operațiilor de foraj și probare strate, pentru fiecare instalație de forare, în parte, înainte de punerea în exploatare a fiecarei sonde, se vor executa urmatoarele operații:

- demontarea instalației de foraj;

- transportul instalației de foraj din incinta careului la baza de producție, pentru revizii și operații de intreținere;

- montarea instalației de exploatare a sondei;

- perforarea coloanei de exploatare, pentru deschiderea stratului productiv;

- efectuarea probelor de producție și punerea în exploatare a sondei.

Bibliografie:

1. Cristescu, M.: Stimularea productivităţii sondelor, Aplicaţii, Editura Universităţii Petrol – Gaze din Ploieşti, 2007.

2. Economides, M., Nolte, K. G., Resevoir Stimulaţion Chapter 11, Post- Treatment Evaluation and Fractured Well Performance, 1993.

3. Nicolescu ,N.: Intervenţii,reparaţii şi probe de producţie la sonde, Editura Tehnică, Bucureşti, 19981.

4. Popescu, C.: Echipament de extracţie şi operaţii de interveţtii si reparaţii la sonde, Bucureşti, 1973

5. Arion, C., Calarasu, E., Neagu, C., Tamura, M., (2007). Geotechnical In Situ Investigation Used for Seismic Design of Buildings. International Symposium on Seismic Rosk Reduction. JICA Project.

Observații:

Geologie - Geofizica de sonda

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cuprins.docx
  • Metode de Probare si Deschidere a Stratelor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 514 cuvinte
Nr caractere:
18 713 caractere
Marime:
238.01KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!