Mediile Reci Zonele Polare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Desfasurare si caracteristici. Nordul Canadei, Alaska, Groenlanda, extremitatea nordica a Eurasiei si insulele arctice. Antarctica regiuni cu un climat foarte rece, zapezi persistente si gheata. Au fost influentate de activitatile umane in mai mica masura. Se disting doua tipuri de mediu: 1. Mediu subpolar (de tundra), prezent in extremitatile continentelor nordice, se caracterizeaza printr-un climat cu sezon de iarna foarte rece (temperaturi sub -30 (C, zapada, vanturi intense) si unul de vara, cand temperaturile se pot ridica la 10 (C, producandu+se topirea partiala a zapezii; precipitatiile reduse (sub 400 mm) cad frecvent la schimbarea anotimpurilor. Vegetatia (tundra) discontinua este predominant reprezentata de ierburi, muschi, licheni, la care mai rar si se asociaza mesteceni pitici, salcii pitice, merisori, afini etc.

modelarea reliefului se realizeaza prin inghet-dezghet, din actiunea zapezii si vantului rezultand forme periglaciare (rauri de pietre, avalanse, mari de pietre, etc.). Inundatiile provocate de revarsarea raurilor in timpul verii, favorizeaza desfasurarea unor areale mlastinoase. Asezarile sunt mai putine, concentrandu-se fie in regiuni cu resurse de subsol (petrol in Alaska, carbuni si minereuri in Eurasia), fie in cele unde pajistile au o dezvoltare mai mare, permitand cresterea animalelor. Ca urmare, caracteristicile mediului natural se pastreaza, influentele antropice fiind limitate.

2. Mediul polar glaciar se afla in Groenlanda, in insulele din oceanul Arctic si in Antarctica, fiind cel mai rece de pe Pamant. Temperaturile medii lunare sunt negative, valoarea cea mai scazuta fiind inregistrata la statia Vostok (-88, 3 (C) in Antarctica. Doar in sezonul de vara, in unele zile temperaturile devin pozitive, provocand o slaba topire a zapezii. Ca urmare, prin tasare, se transforma in mase de gheata ce ating in Antarctica si Groenlanda grosimi de cateva sute de metri la peste 2000 m. Uneori deasupra ghetarilor se ridica creste si varfuri de munti pe versantii carora, in scurtul sezon de vara se dezvolta cateva specii de licheni, muschi, etc.

Fauna este redusa si reprezentata de unele specii de pasari, morse, ursul polar, in tinuturile arctice si pinguini, in Anctarctica. Asezarile omenesti sunt putine, si doar in tinuturile arctice. In Anctarctica exista mai multe statiuni de cercetari stiintifice apartinand Rusiei, SUA, Australiei, Marii Britanii, etc.

Gheata si zapada. Este atat de frig in zonele polare, incat zapada care cade nu se topeste niciodata. Zapada ramasa este presata si transformata in gheata de urmatoarea zapada cazuta. Timp de sute de ani s-a format un strat gros de gheata. In unele locuri, acesta este de 3 km grosime. Gheata nu ramane in acelasi loc. Cum tot mai multa zapada preseaza gheata, aceasta de misca incet spre mare. Gheata miscatoare se numeste ghetar.

Oamenii din tinuturile polare. Oamenii, cum sunt cei din populatiile Inuit si Sami, au locuit in Arctica timp de mii de ani, fara sa dauneze ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mediile Reci Zonele Polare
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 151 cuvinte
Nr caractere:
5 341 caractere
Marime:
305.16KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!