Medii Geografice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Mediul geografic reprezinta un macrosistem alcatuit din mai multe componente (relief, apa, aer, sol, vietuitoare, inclusiv omul cu activitatile sale) intre care s-au statornicit relatii multiple de natura spatiala, temporala, cauzala, evolutiva si care se ofera observatiei prin peisaje.

Se intind in latitudine intre 400 si 600, in zona temperata, avand o mare dezvoltare in continentele din emisfera nordica. In cadrul lor se includ campii, dealuri, podisuri, dar si importante lanturi de munti, ce determina o varietate mare de medii. Clima este caracterizata prin existenta celor patru anotimpuri, cu o variabilitate accentuata a vremii. Se caracterizeaza prin anotimpuri distincte, cu ierni friguroase si veri calde.

Mediul temperat-oceanic se afla in spatiile continentale vecine oceanelor, la latitudini de 40 550 C, avand o dezvoltare mai mare in regiunile de campie si de dealuri (in Europa de Vest) si mai restransa in dreptul lanturilor de munti (Cordilieri, Anzi) care constituie bariere in calea maselor de aer aduse de circulatia vestica. In Europa si in America, clima blanda cu veri racoroase si ierni placute (circa 800 1. 000 mm/an precipitatii) asigura, pe de o parte, o vegetatie bogata, cu paduri de foioase, iar pe de alta parte, soluri fertile.

In estul Asiei, climatul este dependent de circulatia maselor de aer dinspre ocean, care vara dau precipitatii bogate, si dinspre interiorul continentului, iarna (uscate si reci). Scurgerea apelor raurilor se caracterizeaza prin debite mari in sezonul cu precipitatii (iarna si primavara in Europa, vara in Asia de Vest) si debite mici in celelalte. Precipitatii mari se produc pe unele insule sau pe continente, unde, sezonier, circulatia maselor de aer este tot dinspre ocean, de exemplu: arhipelagul Hawaii, vestul S. U. A., la 45 600 C, America de Sud la latitudini de 40 500 C.

Clima temperat-oceanica este caracteristica partii vestice a continentelor din zona temperata (Europa de Vest Marea Britanie, V. Frantei, V. Spaniei, Polonia, S. U. A., Chile, Noua Zeelanda), unde sunt predominante masele de aer umed, oceanic, din vest. Iernile sunt blande, iar verile racoroase. Temperaturile medii anuale au valori de 10 150 C, iar cantitatile medii precipitatii sunt in jur de 1. 000 mm/an si cresc spre latitudinile mari, unde se inregistreaza si caderi mai abundente de zapada in sezonul rece.

Solurile zonei temperat-oceanice s-au dezvoltat in conditiile unei umiditati moderate si sub padure. Mai importante sunt: luvisolurile, formate sub paduri de foioase, paduri de amestec si pajisti; argiluvisolurile, dezvoltate sub paduri de foioase (fag, stejar), de culoare brun-roscata sau bruna; podzolurile corespund unui climat umed si racoros si se dezvolta sub padurile de conifere (in Marea Britanie). Aceste soluri sunt deficitare in calciu, potasiu si magneziu si sunt in general acide. Nu sunt deosebit de productive d. p. d. v. agricol.

Acolo unde relieful o permite, terenurile agricole sunt folosite ...

Bibliografie:

Geografia fizica, Arthur N. Strahler

Revista Arborele lumii, Planeta Pamant

Enciclopedia statelor lumii

Manualul de geografie cls. a IX-a si a XI-a, Ed. Humanitas

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Medii Geografice
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
7 269 cuvinte
Nr caractere:
36 692 caractere
Marime:
437.15KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
geografie, mediu
Predat:
la liceu
Sus!