Materia Pentru Examenul De Capacitate

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Romania este asezata in emisfera nordica, la egala distanta de Ecuator si Polul Nord.

Acest lucru este demonstrat de paralela de 450 lat. N, care marcheaza jumatatea distantei dintre Ecuator si Polul Nord si care taie si Romania prin partea sudica, deci Romania este asezata in plina zona de clima temperata.

Romania este asezata in sud-estul Europei si face parte din regiunea Europa Centrala. Este asezata in Europa la egala distanta de urmatoarele extremitati: Romania este taiata de paralela de 460 lat. N in doua parti egale. Meridianul de 250 long. E taie Europa si Romania in doua parti egale, el formand impreuna cu paralela de 460 lat. N centrul tarii, langa orasul Fagaras.

- este o tara carpatina, deoarece cca. 2/3 din lungimea Carpatilor se desfasoara pe teritoriul tarii noastre (800 km). Lungimea Carpatilor este de cca. 1500 km2. Carpatii incep din bazinul Vienei si se termina in Valea Timokului, acestia intinzandu-se pe teritoriul a sapte tari: Austria, Polonia, Slovacia, Ungaria, Ucraina, Romania si Iugoslavia; - este o tara danubiana deoarece 1/3 din lungimea Dunarii face granita dintre Romania si alte state si curge pe teritoriul Romaniei pe o lungime de 1075 km2. Lungimea totala a Dunarii este de 2860 km2, acesta strabatand zece tari: Germania, Austria, Slovacia, Croatia, Ungaria, Iugoslavia, Romania, Bulgaria, Rp. Moldova si Ucraina.

Dunarea uda patru capitale: Viena, Bratislava, Budapesta si Belgrad; - este o tara pontica deoarece are iesire la Marea Neagra.

Lungimea litoralului Romaniei este de 247 km2/234 km2. Suprafata Romaniei este de 238 391 km2. Este o tara medie ca marime.

Are granite terestre in lungime de 1085, 5 km2 si granite fluviale in lungime de 1817 km2, facute de Dunare, Prut si Tisa. Populatia este de 22 500 000 locuitori.

Vecini: N Ucraina; N-V Ungaria; S-V Iugoslavia; S Bulgaria; E Rp. Moldova si Ucraina; S-E Marea Neagra.

Formarea reliefului: - relieful din Europa si Romania s-a format in urma a trei orogeneze: - orogeneza caledoniana; - orogeneza hercinica; - orogeneza alpina.

- orogeneza este o perioada de timp in care apar uscaturi datorita miscarilor tectonice.

- orogeneza caledoniana a dus la aparitia unei parti din Europa (uscat): m-tii Scandinavici, m-tii Scotiei.

- in urma orogenezei hercinice a aparut o alta parte de uscat in Europa m-tii Penini, pod Renan, pod. Ardeni, pod. Dobrogei. - in urma orogenezei alpine a aparut sistemul de m-ti tineri: Alpino-Carpato-Himalaian. Caracteristicile reliefului: a) relieful Romaniei este: - variat; - proportional; - concentric; - simetric (in trepte). b) hidrografia are o forma radiara c) relieful Romaniei este accesibil activitatilor socio-economice. d) complementaritatea reliefului a) Relieful Romaniei contine toate formele de relief: munti, podisuri si campii.

Relieful este proportional deoarece fiecare ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Materia Pentru Examenul De Capacitate
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
55 pagini
Imagini extrase:
46 imagini
Nr cuvinte:
15 049 cuvinte
Nr caractere:
73 863 caractere
Marime:
49.13KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!