Măsurarea nivelului apei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Nivelul apei unui rau (H) este definit ca fiind pozitia suprafetei libere a apei fata de un plan orizontal fix de rapoarte. Acesta este reprezentat de planul ce trece printr-un punct fix, de regula avand o cota absoluta, stabilit in functie de instalatia de masurare a nivelurilor. In majoritatea situatiilor, planul de raportare este considerat cel care trece prin limita inferioara a mirei hidrometrice. Intrucat in mod normal aici de afla gradatia zero a mirei, planul de referinta a luat denumirea de "planul zero al mirei". El reprezinta o cota absoluta, stabilita in raport cu cota reperului de baza al postului.

In cazul utilizarii limnigrafelor sau telelimnigrafelor, nivelurile se raporteaza tot la acest plan, deoarece valorile de pe limnigrama corespund gradatiilor de pe mira postului.

Nivelul citit la mira se stabileste in functie de pozitia apei fata de gradatiile placii de mira. El se exprima in cm. In cazul utilizarii limnigrafelor, valorile nivelurilor se citesc de pe limnigrafe, la diferite momente.

Valorile cititate direct pe mire sau inregistrate pe limnigrame, raportate la " planul zero al mirei", pot fi pozitive sau negative in functi de pozitia apei fata de planul de referinta. Intrucat acest plan se poate modifica in timp, pentru o precizie sporita a datelor, in activitatea hidrologica s-a considerat un al II - lea plan de referinta numit "planul zero al graficului". Pozitia sa este definita de o cota absoluta si se stabileste odata cu infiintarea postului. Ea ramane neschimbata pe toate durata de functionare a postului si se stabileste, de regula, 0,5 - 2 m mai jos decat cel mai scazut nivel pe care il paote atinge apa.

Diferenta dintre cele doua planuri de referinta se noteaza simbolic cu ?H. Ea este cunoscuta la fiecare post si trebuie sa fie constanta in timp. Din acest motiv, valoarea ei se verifica periodic. Adaugand diferenta ?H la valorile nivelurilor raportate la "planul zero al mirei" acestea se pot raporta si la "planul zero al graficului": Hzerog = Hzerom + ?H.

La posturile hidrometrice, citirea nivelurilor la mira se realizeaza conform programelor standard, cel putin de doua ori pe zi la orele 7 si 17 ( 6 si 18 in perioada orarului de vara). In situatii in care se produc variatii diurne mari, citirile de nivel se efectueaza mai des, pana la intervale de timp cuprinse intre 10 minute si 4 ore. Rezultatele determinatilor se scriu in carnete speciale, lunare si ele vor sta la baza prelucrarilor ulterioare.

Prelucrarea nivelurilor

Nivelurile care se citesc reprezinta valori instantanee din timpul unei zile. De aceea pentru necesitatile hidrologice si mai ales, practice, ale se prelucreaza sub diferite forme si diferite moduri.

O prima forma de prelucrare o constituia determinarea nivelurilor medii zilnice. Acestea se raporteaza la " planul zero al graficului" si se obtin prin mai multe metode Cea mai folosita este metoda analitica, ce consta in medierea aritmetica a nivelurilor critice pe mira sau inregistrate pe limnigrafe in fiecare zi.

Nivelurile caracteristice lunare

- nivelul mediu lunea constituie media aritmetica a nivelurilor medii zilnice dintr-o lune;

- nivelurile maxime si minime lunare se extrag din valorile instantanee ale unei luni si reprezinta nivelul cel mai mare, respectiv cel mai mic dintr toate valorile intregistrate intr-o luna si nu cel mai mare sau cel mai mic nivel mediu zilnic din luna

Nivelurile caracteristice anuale

- nivelul mediu anual se obtine din medierea aritmetica a 12 niveluri medii lunare

- nivelul maxim si minim anual corespund celul mai mare nivel maxim, respectiv celui mai mic nivel minim lunar din cursul unui an

Nivelurile medii zilnice, precum si nivelurile caracteristice lunare si anuale sunt prezentate su forma de fisa de studiu hidrologic al fiecarui post. Astfel de fise sunt incluse si in anuarele hidrologice, publicatii cu date hidrologice aparute in Romania din 1925 pana in 1974.

Hidrograful nivelurilor este o alta modalitate de prelucrare a nivelurilor, ce ilustreaza oscilatia in timp a diferitelor tipuri de niveluri. El consttruieste intr-un sistem de axe rectangulare, in care pe abscisa se reprezinta timupl considerat, iar pe ordonata nivelul.

In afara nivelurilor medii zilnice se mai inscrie pe hidrograf si nivelul mediu anual, printr-o paralela la axa absciselor, trasata prin valoarea de pe ordonata egala cu nivelul mediu anual. Se asemenea pe hidrograf se reprezinta si fenomenele de iarna produse pe rau, prin semne conventionale evivalente simbolurilor inscrise in fise de niveluri.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Masurarea nivelului apei.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
705 cuvinte
Nr caractere:
3 868 caractere
Marime:
13.94KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
ape, nivel, masuratori
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Sus!