Măsurarea Duratei de Strălucire a Soarelui

Previzualizare referat:

Extras din referat:

fiecarei regiuni. Valorile ei prezinta atat importanta teoretica pentru caracterizarea conditiilor climatice ale unei regiuni in calculul indirect al bilantului radiativ, cat si o mare valoare aplicativa in agronomie, balneologie, turism.

Ea reprezinta timpul real in care Soarele a stralucit pe bolta cereasca fiind numita durata efectiva de stralucire a Soarelui. in meteorologie, se mai foloseste si termenul de durata astronomica sau de durata posibila de stralucire a Soarelui, ce reprezinta intervalul de timp dintre momentul rasaritului si apusului Soarelui.

Raportul dintre durata efectiva (d) si durata astronomica (D) a stralucirii Soarelui reprezinta valoarea fractiei de insolatie (F):

F= d/D *100

Ea scoate in evidenta rolul nebulozitatii in reducerea duratei stralucirii Soarelui, fiind un parametru meteorologic cu aplicabilitate practica in domeniu precum ar fi: urbanistica, constructii, agricultura, balneologie etc. In zilele senine cand Soarele straluceste neincetat, fractia de insolatie este egala cu unitatea (F = I) deoarece durata efectiva este egala cu durata astronomica (d = D). Atunci cand Soarele nu a stralucit deloc, discul solar fiind acoperit permanent cu sisteme noroasc, valoarea fractiei de insolatie este egala cu zero (F = 0), deoarece durata efectiva este zero (d = 0).

Pe baza valorilor duratei efective de stralucire a Soarelui se pot face aprecieri privind durata nebulozitatii, deoarece norii reduc intensitatea radiatiei solare directe prin reflexie, maresc radiatia difuza, slabesc radiatia efectiva, luminozitatea si limiteaza vizibilitatea in altitudine.

Fractia de insolatie sc exprima in procente si arata cat la suta din durata posibili, Soarele straluceste efectiv. Valoarea sa depinde de asezarea geografica a perimetrului respectiv si are mare importanta pentru dezvol?tarea plantelor.

Durata de stralucire a Soarelui se exprima in ore si zecimi de ora si se inregistreaza cu ajutorul heliografului. La statiile meteorologice din tara noastra se foloseste heliograful Campbell-Stockes reprezentat prin trei tipuri: Fuess, Metra-Praha si Universal.

Heliograful tip Fuess

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Masurarea Duratei de Stralucire a Soarelui.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 069 cuvinte
Nr caractere:
5 677 caractere
Marime:
13.95KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
stele, planete, univers, soare
Predat:
la liceu
Profesorului:
Stefan Iordache, Sterie Ciulache
Sus!