Previzualizare referat:

Extras din referat:

Maroc este o tara localizata in Africa de Nord. Are o populatie de aproape 33 de

milioane de locuitori si o suprafata de 710,850 km? incluzand disputata Sahara de Vest, care este in principal sub administratie marocana. Marocul are o coasta la Oceanul Atlantic care ajunge dincolo de Stramtoarea Gibraltar in Marea Mediterana. Are granita cu Spania la nord (o granita maritima prin Stramtoare si frontierele terestre cu trei mici enclave controlate de spanioli: Ceuta, Melilla si Penon de Velez de la Gomera), Algeria la est si Mauritania la sud.

Maroc este o monarhie constitutionala de jure cu un parlament ales. Regele Marocului detine puteri vaste executive, inclusiv poate dizolva parlamentul cand doreste. Puterea executiva este exercitata de catre guvern si de rege, de asemenea. Puterea legislativa este investita atat guvernului cat si celor doua Camere ale Parlamentului, Adunarea Reprezentantilor si Adunarea Consilierilor. Regele de asemenea poate emite decrete numite dahir, care au puterea unei legi. Alegerile parlamentare au avut loc in Maroc, la 7 septembrie 2007, si au fost considerate de unii observatori neutri ca fiind libere si corecte; desi prezenta la vot a fost estimata la 37%, cea mai mica din ultimele decenii. Capitala politica este Rabat, iar cel mai mare oras este Casablanca; alte mari orase sunt: Marrakech, Tetouan, Tanger, Sale, Fes, Agadir, Meknes si Oujda.

Istoric:

Dupa fenicieni, teritoriul Marocului a fost cucerit pe rand de romani, vandali, bizantini si arabi. In secolele XI-XVIII, Marocul devine centrul statelor feudale arabo-berbere. De-a lungul istoriei sale, Marocul a fost condus de mai multe dinastii: Almoravizilor, Almohazilor, Merinizilor, Saadienilor, Alaouitilor, ultima domnind de circa 4 secole. Din secolul al XIX-lea, s-a intensificat expansiunea puterilor europene, culminand la inceputul secolului XX (1905-1906 si 1911) cu crizele marocane care au condus la impartirea tarii in 3 zone: un protectorat francez, unul spaniol si o zona internationala (portul Tanger).

In perioada 1912-1934, au avut loc numeroase manifestari impotriva puterilor coloniale, care au condus la dezvoltarea miscarii de eliberare nationala. Autoritatile coloniale franceze au interzis, in 1952, activitatea legala a partidelor comunist si Istiqlal (al independentei) si au inlaturat de pe tron pe sultanul Mohamed Ben Youssef (Mohamed V), care sprijinea lupta pentru independenta. Intensificarea demonstratiilor anticolonialiste a determinat readucerea sultanului (1955).

La 3 martie 1956, Marocul a obtinut independenta (Spania a renuntat la protectoratul asupra partii de nord a acestuia, dar a pastrat orasele Ceuta, Melilla si cateva insule mici in Marea Mediterana).

Dupa 1974, regele Marocului a promovat o campanie de revendicare a teritoriului Saharei Occidentale, aflat din 1884 sub dominatia Spaniei. Pentru a preveni proclamarea independentei acesteia, suveranul marocan a initiat << Marsul Verde >> in noiembrie 1975, actiune in cursul careia au fost trimisi 350.000 de voluntari neinarmati in Sahara Occidentala, silind Spania sa accepte, la 14 noiembrie acelasi an, Acordul tripartit (Spania, Maroc, Mauritania), prin care se obliga sa-si retraga trupele pana la 28 februarie 1976.

Sprijinit politic si militar de Algeria, Frontul POLISARIO (Frontul Popular pentru Eliberarea Teritoriilor Saguia El Hamra si Rio de Oro), creat in mai 1973, a declansat o miscare de gherila impotriva ocupatiei marocane. Actiunile POLISARIO au incetat dupa adoptarea de catre ONU a unui plan de solutionare a disputei, pe baza de referendum (1991).

La 27 februarie 1976, a fost proclamata Republica Araba Sahariana Democratica (RASD), care revendica teritoriul Saharei Occidentale, admisa in OUA la 12 noiembrie 1984. In aceasta situatie, Marocul a incetat a mai fi membru al OUA incepand cu 1985.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Maroc.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 122 cuvinte
Nr caractere:
11 665 caractere
Marime:
20.14KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
maroc, africa, stat, africa de nord, locuitor, marocan, monarhie, istorie, geografie
Predat:
la liceu
Sus!