Mărginimea Sibiului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Marginimea Sibiului (maghiara: Szeben-Hegyalja, germana Hermannstadter Randgebiet) este o zona care include 18 localitati din Romania aflate in partea de sud-vest a judetului Sibiu din Transilvania, toate avand o mostenire etnologica, culturala, arhitecturala si istorica unica.

Zona este situata in imediata vecinatate a centrului culturii sasesti din Transilvania - orasul Sibiu si are o arie de peste 200 km?, fiind ingradita de raul Sadu la sud si raul Saliste la nord. Satele sunt situate pe vaile raurilor care curg din Muntii Cindrel prin platoul transilvan.

Poiana Sibiului Poplaca Rasinari Rau Sadului Rod Sadu Saliste Sibiel Talmaciu Talmacel Tilisca Vale Istoric Cel mai vechi sat cunoscut este Rasinari, atestat de la 1204, apoi Talmaciu (1318), Orlat (1322) si Saliste (1354). De-a lungul istoriei aceste asezari au fost in diverse momente parte componenta a principatului Valahiei, impreuna cu Tara Fagarasului. Un eveniment important in zona a avut loc in secolul XVIII cand imparateasa Maria Theresa a decis infiintarea Regimentului 1 de granita la Orlat.

Populatia In general principala ocupatie istorica a populatiei a fost pastoritul, motiv pentru care se trecea tot timpul Carpatii, ceea ce a dus la mentinerea unei legaturi intre comunitatile romanesti aflate la sud, respectiv la nord de munti. Locuitorii zonei sunt numiti mocani, sau margineni.

Descriere zona Zona are o bogatie exceptionala a obiceiurilor legate de diferite momente din viata. Si astazi exista obiceiul de a purta costumul popular traditional - alb-negru cu o palarie rotunjita purtata de barbati la evenimentele importante. Pictura pe sticla este o traditie, in stransa legatura cu traditiile religiei ortodoxe, predominanta in zona.

Arhitectura are influente puternice saxone, cu case mari, impunatoare, cu o curte interioara inchisa din toate partile. Lemnul a fost materialul de constructie traditional, in ultima suta de ani a fost inlocuit insa cu caramizile.

Atractii turistice Cea mai veche biserica din zona se afla la Saliste, iar picturile din ea dateaza de la 1674. Alte biserici vechi sunt bisericile din lemn de la Poiana Sibiului - 1771 - si Talmacel - 1776. In Rasinari si Saliste exista cateva mici muzee ale satului si case memoriale. Emil Cioran este personalitatea cea mai cunoscuta, care s-a nascut in zona.

Alte personalitati ale zonei sunt Octavian Goga si alti sase membri ai Academiei Romane. In Sibiel exista un muzeu al icoanelor pictate pe sticla.

Langa Tilisca s-au descoperit urme ale civilizatiei dacice. Un alt muzeu se afla la Sadu, locul in care afost construita cea de-a treia uzina hidro-electrica din Europa.

Muntii Cindrelului sunt modelati in cea mai mare parte in roci cristaline. Muntii si-au pastrat altitudini ridicate si masivitatea in ciuda faptului ca o serie de zone joase din jur au stimulat eroziunea fluviatila, deci a dus la erodarea puternica a vailor in trupul sau. Varfurile ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Marginimea Sibiului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 446 cuvinte
Nr caractere:
7 379 caractere
Marime:
83.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
sibiu, geografie
Predat:
la liceu
Sus!