Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cum se produc mareele. In diferite parti ale globului , de doua ori pe zi apele marii se inalta si ca un fluviu care se revarsa , acopera plaja marii .Acesta este fluxul .

Tot de doua ori pe zi apele se retrag , lasand in urma lor o plaja umeda , cu baltoace din loc in loc si cu diferite animale marine (crustacee , pesti , scoici ) , pe care oamenii le aduna in graba . Acesta este refluxul .

Fluxul si refluxul poarta impreuna numele de maree .

Explicarea mareelor . Observarea atenta a mareelor arata urmatoarele fapte : - Mareele intarzie de la o zi la alta cu 50 de minute.

- In timp de 24 de ore si 50 de minute , la un meridian se produc doua fluxuri si doua refluxuri .

- In decursul unei luni , fluxul are in doua randuri intensitatea maxima (la interval de 15 zile ) si in doua randuri intensitatea minima . Fluxul cel mai puternic este la luna noua si la luna plina , iar cel mai slab la patrarul intai si patrarul al doilea al lunii

Observatiile de mai sus au permis sa se dea mareelor o explicatie stiintifica :Apa marii este atrasa de un corp cosmic . Ea se ridica mai usor decat uscatul , moleculele apei avand o coeziune mai mica .Periodicitatea mareelor indica o legatura cu un corp cosmic care are o miscare lunara . Acest corp este Luna , cu miscarea sa de revolutie in jurul Pamantului in timp de o luna . Ea este aceea care trece la meridian , cu o intarziere de 50 de minute de la o zi la alta . Rezulta in mod logic ca Luna este corpul ceresc care atrage apa oceanului , provocand fluxul .

Explicatia aceasta nu este insa completa . Ea nu poate justifica de ce se produc doua maree de zi si de ce fluxul isi schimba intensitatea de la o zi la alta , ajungand la doua maxime pe luna .

Adevarata explicatie a fost data de marele fizician Isaac Newton , descoperitorul legii gravitatiei universale : mareele sunt provocate de atractia comuna a Lunii si a Soarelui . Ele infrang , intr - o oarecare masura , atractia permanenta pe care o exercita Pamantul asupra apei si provoaca fluxul , atragand apa oceanelor si a marilor .

Dar Luna trece prin dreptul meridianului locului o data in 24 de ore si 50 de minute . Ar insemna sa se produca un singur flux pe zi . In realitate se produc doua fluxuri si doua refluxuri . Explicatia este urmatoarea - sa presupunem , simplificand lucrurile , ca globul pamantesc este acoperit peste tot cu apa oceanica . Luna atrage apele din dreptul meridianului pe deasupra caruia trece si se formeaza fluxul .In acelasi timp , apele din lungul meridianului opus au si ele un flux , insa ceva mai mic . Acesta este datorat fortei centrifuge provocate de miscarea de rotatie . Ea actioneaza in acest moment mai cu putere decat de obicei intrecand forta de gravitatie a Pamantului , deoarece aceasta a fost slabita de atractia exercitata de Luna asupra Pamantului .

In vremea aceasta , apele aflate in spatiul dintre cele doua fluxuri se retrag si astfel se formeaza refluxul .

In momentul in care Luna , in miscarea ei aparenta , ajunge la meridianul opus , se produce al doilea flux ,care se resimte in acelasi timp si la meridianul considerat la inceput .

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mareele.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 284 cuvinte
Nr caractere:
5 677 caractere
Marime:
9.81KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
maree, curenti oceanici, ape
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Profesorului:
Puica Baciu
Sus!