Marea Nordului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Marea Nordului este delimitata de Insulele Orkney si coastelor de est a Angliei si Scotiei, pana la vest si continentala de nord si central europene la est si sud, inclusiv Norvegia,Danemarca, Germania, Tarile de Jos, Belgia, si Franta.In sud-vest, dincolo de Stramtoarea Dover, Marea Nordului devine Canalul Manecii conectarea la Oceanul Atlantic. In est, se conecteaza la Marea Baltica prin intermediul Skagerrak si Kattegat, stramtori inguste care separa Danemarca de Norvegia si Suedia, respectiv. In nord se invecineaza cu Insulele Shetland, si se conecteaza cu Marea Norvegiei,care se afla in partea de nord-est a Atlanticului.

Este mai mult decat 970 km (600 km) lungime si580 km (360 km) si late, cu o suprafata de 750.000 de kilometri patrati (290,000 sq mi) si un volum de 94,000 kilometri cubi (23.000 km cu) .Langa marginile Marea Nordului sunt considerabile insule si arhipelaguri, inclusivShetland, Orkney, si Insulele Friziei.Marea Nordului primeste apa dulce de la un numar de bazine hidrografice continentale europene,precum si Insulele Britanice. O mare parte din bazinul hidrografic goale europene in Marea Nordului, inclusiv apa de la Marea Baltica. Cel mai mare si cel mai important care afecteaza Marea Nordului sunt Elba si Rin -. Meuse bazinelor hidrografice Aproximativ 185 milioane de oameni traiesc in bazinul hidrografic al raurilor care se varsa in Marea Nordului cuprinde unele zone puternic industrializate.

Circulatie a apei si mareele

Curentilor oceanici, in principal intra prin intrarea de nord a lungul coastei Norvegiei, iesind modelul principal pentru fluxul de apa.In Marea Nordului este o rotatie anti-sensul acelor de ceasornic de-a lungul marginilor .

Marea Nordului este un brat al Oceanului Atlantic ce primeste majoritatea curentilor oceanici de la nord-vest spre deschidere, precum si o parte mai mica a curentului cald de la deschiderea mai mica la Canalul Manecii. Acesti curenti lasati de-a lungul coastei Norvegiei de suprafata si curentii de adancime se pot deplasa in directii diferite. Apele de suprafata au salinitatea scazuta, iar inspre coasta mai profunda si mai densa in apele mari. Marea Nordului situata pe platoul continental are valuri diferite fata de largul marii. Vitezele de unda sunt diminuate, iar amplitudinile undelor sunt crescute. In Marea Nordului exista doua sisteme ampfidromic si un al doilea sistem ampfidromic incomplete. In Marea Nordului diferenta medie a mareelor in amplitudine de unda este intre 0 si 8 metri (0 la 26 ft).

Valul Kelvin a oceanului Atlantic este un val care se deplaseaza spre nord semidiurnal. Undele dintre energia din acest val calatoreste prin Canalul Manecii in Marea Nordului care inca calatoreste spre nord in Oceanul Atlantic, si o data trecut in extremitatea nordica a Marii Britaniei, unda Kelvin se transforma la est si sud si intra din nou in Marea Nordului.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Marea Nordului.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
3/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 134 cuvinte
Nr caractere:
5 876 caractere
Marime:
20.73KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
mare, geografie
Predat:
la liceu
Sus!