Marea Neagră

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Marea neagra sau marea continentala situate intre Europa (SE), si Asia (v), pe paralela de 45 grade; se leaga cu marea Marmara (SV) prin stramtoarea Bosfor si cu marea Azov, prin stramtoarea Kerci; 2211 m adancime maxima, in partea de N si V, o platforma continentala intinsa pana la adancimea de 180 m.

In est si sud marile adancimi incep chiar de langa tarm. Clima temperate in jumatatea nordica si subtropicala in SE, S si SV. Fluviile sun concentrate in mord: Dunarea, Nistru, Nipru, Don in est, din Muntii Caucaz se varsa raul Rioni, in rest rauri mai mici barate prin cordoane de nisip (limane in NE). Vanturile dominante dinspre N au impus curenti care se inscriu in doua circuite, prin stramtorile Bosfor si Dardanele, circulatia este data de doi curenti de compensatie (de suprafata dinspre Marea Neagra, cu apa dulce, si de adancime dinspre Marea Egee cu apa sarata). Salinitatea apei, in jur de 20?, mai redusa la gurile fluviilor (coboara sub 10?). Lipsa curentilor verticali impune prezenta vietuitoarelor pana la 180 m adancime, sub acest nivel apa oxigenata si cu mult hydrogen sulfurat reduce prezenta vietuitoarelor doar la unele bacterii; la suprafata exista alge, specii de pesti (guvizi, hamsii, sturioni, scrumbii, etc), moluste, delfini etc.

Pe tarmuri, asezari inca din mileniul I iH. Exista porturi insemnate (Constanta, Odesa, Sevastopol, Novorossiisk, Batumi, Trabzon Zonguldak, Varna etc) si un traffic commercial intens.

Conditiile climaterice au favorizat dezvoltarea statiunilor balneoclimaterice (indeosebi pe litoralul romanesc si bulgaresc), in jurul peninsulei Crimeea, pe tarmul caucazian (indeosebi intre Soci si Batumi). In subsolul platformei continentale din nord-vest exista resurse de petrol si gaze naturale, exploatate partial de Romania.

Mamaia-statiune climaterica pe litoralul Marii Negre, la nord de Constanta, la vest se gaseste laguna Mamaia (Siutghiol) Mangalia-municipiu (43. 924 loc.), situate in sudul litoralului romanesc, urme de locuire din neolitic, orasul antic Callatis (sec VI i H) si medieval Pangalia; din 1953 are numele actual, constructii de nave, produse textile si alimentare; por, nod de cai de comunicatie, statiune balnioclimaterica (ape mezotermale, namol sapropelic); 0, 5 grde C cea mai ridicata temperatura medie a lunii ianuarie din Romania; turism-plaje, apa marii, zidurile cetatii antice, pestera de la Movile etc.

Neptun-statiune balneo-climaterica permanent ape litoralul romanesc, la nord de Mangalia dezvoltata dupa 1964. Jupiter-statiune climaterica pe litoralul Mrii Negre la nord de Mangalia.

Olimp-statiune climaterica estivala pe litoralul romanesc, la nord de Mangalia.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Marea Neagra - Varianta 6
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
402 cuvinte
Nr caractere:
2 404 caractere
Marime:
8.81KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
marea neagra, ape
Predat:
la liceu
Sus!