Marea Moartă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Este una dintre cele mai simple si totusi frumoase privelisti din lume, fiind faimoasa pentru zonele de agrement, dar si pentru tratamentele extrem de eficiente. Marea Moarta este mandria Israelului si una dintre cele mai apreciate destinatii de vacanta din lume. Totusi, aceasta minune naturala este amenintata cu disparitia de irigarea culturilor agricole din raul Iordan.

Marea Moarta este cel mai jos punct de pe uscat care nu este acoperit de gheata. In ciuda faptului ca se numeste Marea Moarta, intinderea de apa este, de fapt, un lac extrem de sarat care este starpuns ici colo de coloane de sare. Pe alocuri, bucati mari de sare plutesc asemenea unor aisberguri ce se faramiteaza Se afla la nu mai putin de 418 metri sub nivelul marii, fiind totodata cel mai adanc lac hiper salin din lume (salinitatea sa este de 30%, adica de 8,6 ori mai sarat decat oceanul). Marea Moarta este alimentata cu apa, in principal, de catre raul Iordan. Evreii o numesc fie Yam ha-Melakh (,,marea de sare"), fie Yam ha-Mavet (,,marea de moarte").

Marea Moarta este localizata in riftul omonim, intreaga zona numindu-se Valea Marelui Rift African (care se intinde pe o lungime de 6000 km de la muntii Taurus din Turcia pana la valea Zambezi, in sudul Africii). Acum circa 3 milioane ani, aceasta zona era inundata in mod constant de apele Marii Rosii, in urma miscarilor tectonice si schimbari ale climei s-a creat un lac complet izolat de orice alta intindere de apa, care ocupa actualul rift al Marii Moarte, numit lacul Sodoma, avand depozite salmastre cu grosimi de pana la 3 km. Initial,langa el se gaseau cele doua orase mentionate in Biblie: Sodoma si Gomora, care au fost distruse de Dumnezeu pentru pacatele locuitorilor lor. Acest taram aprope lipsit de viata este scena pe care s-a petrecut istoria biblica a sotiei lui Lot. Aceasta, privind inapoi, spre prapadul ce lovise Sodoma si Gomora cu foc si pucioasa, a fost pe loc transformata intr-un stalp de sare. Unii arheologi considera ca cele doua cetati zac si astazi sub apele putin adanci din zona de sud a marii.

Numele de "Marea Moarta" este atribuita lui Hieronymus (secolul IV). Inainte era numita Marea de Sare sau Marea de Asfalt. Numele de Marea Moarta nu este deloc exagerat,.datorita salinitatii ridicate, aici nefiind posibila viata. Denumirea de Marea Moarta a fost data de grecul Pausanias, cel care a si cercetat-o pentru prima data.

Marea Moarta a fost o atractie turistica de cateva de mii de ani si una dintre primele statiuni de tratament din lume. Era un loc de refugiu pentru regele David si pentru Irod si unul dintre principalii furnizori de produse pentru imbalsamare pentru egipteni. Cerceta torii au stabilit ca, in urma cu 12.000 de ani, nivelul era cu o jumatate mai mare decat cel actual. In ultimele cateva mii de ani, nivelul Marii Moarte a fluctuat constant, din cauza alternarii dintre perioadele foarte secetoase si cele cu caderi abundente de apa. In prezent, cantitatea de apa care cade in zona Marii Moarte este foarte mica, acest lucru constituind si un factor important in scaderea dramatica a nivelului acestei admirabile intinderi de apa. In partea de nord a marii, cantitatea de precipitatii care cade intr-un an este de 100 de milimetri, in vreme ce, in partea de sud, cad anual numai 50 de milimetri de precipitatii. Langa Marea Moarta aerul este extrem de curat, iar vara dureaza un an intreg, media temperaturii pe perioada iernii fiind de 23 de grade Celsius. Pana la inceputul anului 1979, Marea Moarta era compusa din doua straturi, care difereau intre ele prin gradul de salinitate, prin densitate, temperatura si vechime.

Stratul cel mai adanc al marii, la acea vreme, era complet saturat cu sare. Incepand cu 1960, nivelul Marii Moarte a inceput sa scada, in principal datorita sistemelor de irigatie care se alimenteaza din raul Iordan si din cauza cantitatilor tot mai mici de ploaie din fiecare an. Acest lucru a dus la combinarea celor doua straturi ale apei, pentru prima data de cateva secole incoace. Din cauza concentratiei foarte mari de sare din apa (aproximativ 31,5%), orice persoana poate pluti, cu usurinta, la suprafata Marii Moarte. Un alt element foarte straniu al acestei intinderi de apa este acela ca la fund se formeaza asfalt. Mici pietricele din acest material sunt constant aruncate spre suprafata. Cand un cutremur se produce in zona, bucati de asfalt mari cat o casa se desprind de fundul marii si plutesc. Marea Moarta este preferata ca statiune din mai multe motive. Atmosfera este foarte curata, fara poluare sau polen (ceea ce ii ajuta si pe cei alergici sa se poata bucura de o vacanta la mare). In plus, cantitatea de raze ultraviolete este foarte mica, iar presiunea atmosferica este mai mare (lucru care ii ajuta pe cei cu probleme respiratorii).

Acest lac a primit denumirea de Marea Moarta deoarece niciun organism macroscopic nu se poate dezvolta aici (din cauza salinitatii). Totusi, in apa traiesc, in numar foarte mic, anumite tipuri de bacterii. In mijlocul iernilor ploioase, Marea Moarta ,,reinvie". In anul 1980, din cauza caderilor masive de apa din zona, Marea Moarta a devenit rosie. Acest fapt cu totul iesit din comun s-a datorat aparitiei unui tip de alga, numit Dunaliella. La nord de Marea Moarta se gaseste Jericho, cel mai vechi oras din lume, ocupat fara intrerupere. In timpul cuceririi de catre egipteni a zonei, Cleopatra obtinuse drepturi exclusive de a construi fabrici de cosmetice langa Marea Moarta. Astazi, autoritatile doresc sa construiasca un canal care sa realimenteze Marea Moarta, pentru a preveni evaporarea sa completa in timp. Totusi, multi cercetatori au fost de parere ca lacul nu ar putea disparea niciodata deoarece cresterea salinitatii incetineste procesul de evaporare a apei.

Asezare

Aflat la 396 m sub nivelul marii, lacul este situat la extremitatea vaii Iordanului. Acest nivel scazut al apei si salinitatea mare a acesteia este explicata prin evaporarea intensa, (fiind expus la pericolul de uscare a marii), ultimele masuratori au dovedit aceasta, oglinda apei fiind peste valoarea - 400 m (sub nivelul marii). Marea aceasta are nivelul cel mai scazut raportat la nivelul marii, numai Lacul Baikal are un nivel si mai mare de -794 m.

Marginita de aridele dealuri ale Iudeii spre vest si de podisurile biblice Moab si Edom la est, Marea Moarta are o lungime de aproximativ 80 km, masurand 18 km in cel mai lat punct al sau si o suprafata de 600 de m2.

Lacul este impartit in doua de peninsula El Lisan (Limba). Partea de nord este mai mare si mai adanca, iar in cea sudica -adanca in medie

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Marea Moarta.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 607 cuvinte
Nr caractere:
7 873 caractere
Marime:
15.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
localizare, mare
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!