Marea Britanie - caracterizare economico-geografică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Aspecte generale

Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord (engleză United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland) este o țară insulară în Europa de Vest. Este compus din patru țări tradiționale: Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, precum și din mai multe teritorii dependente. Capitala sa este orașul Londra.

Suprafaţa: 244.820 km2

Poziţia geografică: Regatul Unit este situat în vecinătatea coastei de nord-vest a Continentului European.

Istoric

Regatul Unit de acum s-a construit în jurul regatelor independente ale Angliei și Scoției, ambele existente încă din secolul al X-lea.

In 1800, parlamentul a votat așa-numitul Legea Uniunii din 1800 , prin care numele țării se schimba din nou, în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei. Se consfințea astfel aducerea treptată a Irlandei sub controlul englez, proces care a avut loc între secolele al XII-lea și al XVII-lea.

Treptat, beneficiind de puterea sa maritimă, ca și de revoluția industrială, Regatul englez și, mai apoi, britanic s-a extins masiv atât înspre răsărit (India, Oceania) cât și înspre apus, în America nu demult descoperită de Columb. La mijlocul secolului al XIX-lea, Regatul britanic era cea mai importantă putere economică și militară a lumii. Multe din ideile contemporane ale lumii occidentale despre democrație parlamentară, economie de piață și libertate au luat naștere în Imperiul britanic, pentru a nu mai aminti de progresele înregistrate în domeniul literaturii și științei. La apogeul său, Imperiul ocupa un sfert din suprafața Pământului.

Împreună cu Franța și Rusia creează Antanta. Regatul Unit este învingător în Primul Război Mondial. Al doilea război mondial a adus, pe lângă serioase probleme economice, și dezmembrarea Imperiului, prin separarea coloniilor în state independente. Aceasta a condus la reinventarea Regatului Unit ca un stat european modern și prosper.

Regatul Unit este membru al Comunității Economice Europene din 1973, însă atitudinea britanicilor față de piața unică europeană este mai degrabă rezervată. Regatul Unit încă refuză adoptarea monedei euro, iar euroscepticismul se menține la cote ridicate.

Regatul Unit este membru în Commonwealth, membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU, și, de asemenea, un membru cheie al NATO. Este, de asemenea, una dintre puținele puteri nucleare (4 submarine clasa Vanguard cu 384 de focoase termonucleare MIRV pe rachete Trident II).

Relief

Relieful Angliei constă în majoritate din coline joase, despărțite, de la nord la sud, de un lanț de dealuri și munți (Cumbria, Munții Pennini). Altitudinile vîrfurilor muntoase nu depășesc 1000 m. Rîurile engleze majore sunt Tamisa, Severn, Trent și Ouse. Cele mai importante orașe sunt Londra, Manchester, Birmingham, Leeds, Newcastle upon Tyne, Sheffield, Bristol, Liverpool, Leicester, Nottingham. Tunelul Canalului Mânecii, care începe din apropiere de Dover, face legătura cu Franța.

Țara Galilor este în majoritate muntoasă, cel mai înalt punct fiind vârful Snowdon, cu 1085 m. La nord se găsește insula Anglesey. Cel mai mare oraș este capitala, Cardiff, urmat de Swansea, Newport și Wrexham. Geografia Scoției este variată, cu porțiuni joase în sud și est, și porțiuni muntoase (highlands) în nord și vest, unde se află și Ben Nevis (1343 m), cel mai înalt vârf din Regat. În largul coastelor scoțiene se găsesc numeroase insule, cele mai importante fiind arhipelagurile Hebride, Shetland și Orkney. Orașele principale sunt Edinburgh, Glasgow, Aberdeen și Dundee. Irlanda de Nord are un relief predominant colinar. Orașele majore sunt Belfast și Londonderry.

Elemente de demografie

La recensământul din aprilie 2001, populaţia Regatului Unit era de 58.789.194 locuitori, a treia ţară ca mărime din Uniunea Europeană, după Germania şi Franţa, a cincea din Commonwealth şi a douăzeci şi una din lume. În 2005, s-a confirmat ca populaţia a ajuns la 60 milioane şi apoi a crescut rapid la 60,2, în mare parte datorită imigrărilor dar şi datorită unei rate a natalităţii în creştere şi a creşterii speranţei de viaţă.

POPULAŢIA: 62.698.362 (estimare iulie 2011)

- LOCUL ÎN LUME: 22

o Populaţia ţărilor din Regatul Unit (milioane locuitori)

STRUCTURA PE VÂRSTE:

- 0-14 ANI: 17,3% (5,575,119 băieţi/ 5,301,301 fete)

- 15-64 ANI: 66,2% (20,979,401 bărbaţi /20,500,913 femei)

- 65 DE ANI ŞI PESTE: 16,5% (4,564,375 bărbaţi/5,777,253 femei) (estimare 2011).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Marea Britanie - Caracterizare Economico-Geografica.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 531 cuvinte
Nr caractere:
16 701 caractere
Marime:
224.76KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!