Previzualizare referat:

Extras din referat:

Luna este cel mai apropiat corp ceresc fata de Pamant, situandu-se in medie la 385000 km fata de acesta. In comparatie cu planeta-mama, Luna este un satelit mare. Diametrul acesteia, de 3476 km, este mai mult de un sfert din diametrul Pamantului (12756 km). Volumul reprezinta circa 1: 50 din cel al Pamantului, iar masa este egala cu 1: 81 din masa Pamantului.

Astfel densitatea medie a Lunii reprezinta numai 3/5 iar atractia gravitationala la suprafata numai 1/6 din valorile corespunzatoare Pamantului.

Pe Luna nu exista nici apa, nici aer, deoarece gravitatia nu este suficient de mare pentru a mentine o atmosfera gazoasa. Aceasta inseamna ca suprafata ei nu este protejata nici de radiatia solara, nici de frigul din spatiul cosmic.

Luna se misca in jurul Pamantului la o distanta medie de 384403 km, la o viteza medie de 3700 km/h. Ea realizeaza o rotatie completa pe o orbita eliptica in jurul Pamantului in 27 de zile, 7 ore, 43 de minute, 11, 5 secunde. Pentru ca Luna sa treaca de la o faza la urmatoarea faza similara este nevoie de 29 de zile, 12 ore, 44 de minute, 2, 8 secunde, sau o luna lunara. Luna se roteste o data in jurul axei sale in aceeasi perioada de timp necesara unei rotatii siderale, tinand cont de faptul ca practic aceeasi fata este intotdeauna intoarsa catre Pamant.

Desi Luna pare sa fie stralucitoare, ea reflecta inapoi in spatiu numai 7% din lumina care cade pe ea. Reflectivitatea de 0, 07 este similara cu cea a prafului de carbune.

II Luna vazuta de pe pamant In orice moment un observator poate vedea numai 50% din intreaga suprafata a Lunii. Totusi, un plus de 9% poate fi vazut din cand in cand in jurul marginii aparente datorita miscarii relative numite oscilare. Acest lucru este posibil datorita diferitelor unghiuri de observare de pe Pamant, din cauza pozitiilor relative ale Lunii de-a lungul orbitei sale eliptice inclinate.

Luna expune in mod progresiv faze diferite de-a lungul orbitei sale in jurul Pamantului.

Jumatate din Luna este mereu expusa luminii Soarelui, asa cum pe jumatate de Pamant este zi iar pe cealalta este noapte. Fazele Lunii depind de cat de mult din jumatatea luminata de Soare este vizibil la un moment dat. In faza numita luna noua fata Lunii este complet in umbra. Dupa circa o saptamana Luna se afla in primul patrar, asemanandu-se unei jumatati de cerc luminos; dupa inca o saptamana luna plina expune intreaga suprafata luminata; la o saptamana dupa aceea, in ultimul patrar, Luna apare din nou ca o jumatate de cerc. Intregul ciclu se repeta o data la o luna lunara. Luna este plina atunci cand este mai departata de Soare decat Pamantul; este noua cand este mai apropiata. Cand este mai mult de jumatate iluminata, se spune ca este in faza convexa. Temperaturile la suprafata sunt extreme, variind de la un maxim de 127 C la amiaza catre un minim de -173 C inainte de rasarit.

III SUPRAFATA LUNII Observatorii antici ai Lunii credeau ca regiunile intunecate de pe suprafata sa erau mari (lat. ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Luna - Varianta 5
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 175 cuvinte
Nr caractere:
9 976 caractere
Marime:
107.88KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
luna, gravitatie
Predat:
la liceu
Sus!