Previzualizare referat:

Extras din referat:

Luna, satelitul natural al Pamantului, are o reprezentare foarte personala in fenomenele naturale si umane ce se desfasoara - dimensiunile pot fi reciproc comparabile, fenomen rar deoarece, in general, planetele sunt foarte mari comparativ cu satelitii acestora.

- Luna este foarte strans legata de Pamant (prin ceea ce s-ar numi cuplaj mareic), miscarea de rotatie a Lunii in jurul propriei axe este egala cu perioada ei de revolutie in jurul Terrei (27 zile, 7 ore, 43 minute); din aceasta cauza Luna arata Pamantului o singura fata.

Un sistem relativ asemanator a fost pus recent in evidenta in cazul planetei Pluto care, cu satelitul ei Charon, for- Diametrul Lunii reprezinta 0, 27 din diametrul terestru, iar masa, 1/81 din cea a Terrei.

Din studierea rocilor lunare s-a ajuns la concluzia ca alcatuirea chimica a Lunii este in general asemanatoare cu a Terrei.

Intr-o proportie mai mare decat cel al Pamantului, solul lunar contine unele elemente cum ar fi aluminiul, titan, crom, uraniu. De asemenea, s-au identificat unele minerale noi. In mod indirect, prin studierea undelor seismice lunare, formate datorita caderii meteoritilor, s-a ajuns la concluzia ca interiorul Lunii este format dintr-o roca primitiva, ce se presupune ca ar avea o temperatura de 800-1000 C, mult mai mica decat in interiorul Terrei.

Din analiza rocilor lunare s-a dedus ca acestea au o varsta de 3-4 miliarde de ani, asemeni ca varsta celor mai vechi roci terestre.

Datorita fortei de atractie scazute (1/6 din cea terestra), precum si a unor fenomene ce au avut loc in evolutia ei, Luna nu are atmosfera.

Se presupune ca atmosfera lunara a fost pierdutade aceasta inca de la inceputurile formarii ei; acest fapt este dovedit de multimea craterelor selenare, dintre care unele sunt foarte vechi.

Este posibil ca atmosfera lunara sa fi fost atrasa de Pamant.

Relieful lunar este format din cratere, circuri, mari lunare, munti si santuri tectonice. Craterele si circurile formate datorita meteoritilor ajung pana la 200 km diametru; cele mai mici sunt de ordinul catorva zeci de metri. De pe Pamant, cu mijloace optice s-au detectat peste 100. 000 de astfel de cratere, dar numarul lor real este mult mai mare.

Marile lunare sunt depresiuni intinse ale scoartei, mai tinere decat regiunile inalte, lipsite de apa. Muntii care brazdeaza Luna au inaltimi de pana la 8. 000 m si poarta nu-mele unor lanturi muntoase terestre (Carpatus, Alpes, Apenni- nus, Caucasus). Din craterele mari pornesc radiar falii si santuri tectonice care ajung pana la 2. 000 km lungime.

Datorita absentei atmosferei, razele solare ajung direct la suprafata scoartei lunare, fapt ce duce la formarea unor temperaturi foarte mari (130 C); in acelasi timp, partile neluminate de Soare au temperaturi foarte scazute (-160 C). Datorita apropierii Lunii de Pamant (384. 000 km, adica 60 de raze terestre) si a puterii acestuia de atractie, Luna este influentata ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Luna.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
790 cuvinte
Nr caractere:
4 321 caractere
Marime:
8.56KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
luna, satelit
Predat:
la gimnaziu
Sus!