Lopătarul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

LOPÃTARUL

(Platalea leucorodia)

Delta Dunãrii cu complexitatea de conditii de mediu este in sens geologic un teritoriu aparut recent in natura,constituind si pentru lumea aviana un mediu nou de viata,ce trebuia cucerit.Cunoscand geneza deltei putem deduce ca si popularea ei cu pasari a urmat o evolutie paralela cu formarea acestui original si interesant mediu de viata.

Pentru avifauna,delta reprezinta un important loc de cuibarire,de trecere(pasaj) si de iernare,mai ales in actuala etapa biologica mondiala,cand se restrang mereu zonele naturale de pe glob.

Delta constituie un refugiu pentru speciile rarisime si rare si in acelasi timp asigura conditii optime de existenta pentru unele specii de masa cu o ridicata valoare economica.Fenomenul de disparitie a anumitor specii de pasari din delta se remarca in mod evident pe de o parte datorita procesului continuu de transformare naturala,iar pe de alta parte datorita influentei exercitate de om.

Astfel lopatarul,pelicanul comun,egreta mare,lebada de vara,piciorongul,scoicarul sunt numai cateva exemple,fara a mai vorbi de toate pasarile rapitoare de zi,a caror diminuare sau chiar disparitie din delta face parte dintr-un proces biologic cu caracter mult mai general.

ORDINUL: CICONIFORMES

FAMILIE: THRESKIORNITHIDAE

GEN SI SPECIE: PLATALEA LEUCORODIA

Ordinul Ciconiformele

Ciconiformele sunt pasari de balta:traiesc pe langa bazinele acvatice.Cu toate acestea,ele nu pot inota sau plonja.Picioarele si degetele sunt lungi,lipsite de membrana interdigitala.Gatul si ciocul,la fel sunt lungi.Toate acestea sunt adaptari morfofiziologice pentru viata acvatica de balta.Picioarele lungi se datoreaza alungirii si concresterii oaselor tarsului si metatarsului.Coada acestor pasari este scurta si rotunjita.

Familia Threskiornithidae

Familia este foarte bogata in specii.La noi in tara se intalnesc 2 specii:

Lopatarul (Platalea leucorodia) si Tiganusul (Plegadis falcinellus).

Fig1.Lopatar in delta

Lopãtarul este o pasãre mare si gratioasã,ce s-a rãspândit dispersat in Europa si Asia. Cu ciocul sãu deosebit,care are forma unei lopeti,poate sã cearnã peştii şi insectele din apã.Lopãtarul cu ciocul in forma unei lopeţi este una dintre cele şase specii de lopãtari.

Apariţia acestuia este din ce in ce mai rarã,deoarece suprafeţele pentru clocit si procurare a hranei sunt poluate si drenate continuu.Lopãtarul se deosebeşte de celelalte

ciconiforme prin forma platã a ciocului(de unde si denumirea).

HABITAT: Lopãtarul trãieşte in lagune marine si la gura de vãrsare a fluviilor in mare, in stufãriş.Deşi unele exemplare trãiesc singure,adesea isi fac apariţia in grupuri a câte 50 de pãsãri,in apele puţin adânci,unde îşi cautã hrana.Lopãtarul cu picioarele lungi preferã lacurile cu nisip şi mal şi râurile cu curgere lentã,nu numai prin faptul cã sunt bogate in hranã,dar mai ales cã îi oferã un habitat netulburat fãrã intervenţia omului.

La noi in ţarã este întâlnit în special in Delta Dunãrii,aici cloceşte netulburat si profitã de hrana abundentã.Toamna migreazã spre Valea Nilului,in Africa Centralã si de Sud-Vest,în aceste regiuni îşi petrece sezonul rece.

Lopãtarul îşi instaleazã cuiburile in stufãrişurile vechi culcate,mai mult sau mai puţin inundate.Este o pasãre monogramã,lipsitã de dimorfism sexual,care cuibãreşte în arbori,arbuşti sau stufãriile apelor.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Lopatarul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 675 cuvinte
Nr caractere:
8 163 caractere
Marime:
160.40KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!