Legendele Brașovului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Catacombele medievale, tuneelurile secrete, gropile cu mancare de sub Piata Sfatului, imensul lac de sub Tampa, si comoara lui Solomon, sunt miturile cele mai populare ale Brasovului. Despre ele au povestit de-a lungul veacurilor toti brasovenii, astfel incat s-au transmis din generatie in generatie pana la noi.

Una dintre legende se refera chiar la stema Brasovului si anume coroana asezata pe un trunchi de copac. Unii dintre specialistii in heraldica sustin teoria conform careia simbolul stemei Brasovului il reprezinta supunerea orasului fata de coroana austriaca si permanenta pe aceste locuri ( reprezentata de radacinile din stema)

O alta parte sustine legenda conform careia atunci cand regele Solomon fuge din oras cu o mare cantitate de bogatii si tilharii ii iau urma acesta se refugiaza in zona ce azi ii poarta numele si anume "pietrele lui Solomon". Acolo, dupa ce isi ascunde bine bogatiile incearca sa sara de pe o stanca pe alta pentru a scapa de raufacatori dar se prabuseste in prapastie iar corona ce o purta pe cap ii cade pe o buturuga de unde si stema orasului.

De obiceiul Junilor Brasoveni care in duminica Tomii inconjoara de 3 ori cetatea Brasovului se leaga o legenda straveche. Asa cum se stie in evul mediu romanii din Schei nu aveau voie sa patrunda in cetatea medievala Brasov, deoarece se credea ca daca un scheian va apuca sa inconjoare de 3 ori calare Piata Sfatului atunci orasul va cadea in mainile romanilor. Nu se mai stie cand anume au reusit scheienii sa intre calare in cetate si sa implineasca legenda dar din acel momnent junii inconjoara in fiecare an Piata Sfatului de 3 ori pentru a mentine credinta straveche.

Una dintre legendele devenite insa realitate se leaga de existenta sub caldaramul Pietei Sfatului a unor gropi cu cereale. Existenta acestora a fost certifcata in 3 randuri incepand cu finalul anilor `50 si continuand in 1967 si 1987 de prabusirea a trei camioane in gropile de alimente pline cu ceramica dacica si chiar de data mai recenta din evul mediu.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Legendele Brasovului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 899 cuvinte
Nr caractere:
9 937 caractere
Marime:
11.79KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
traditii, povesti, legende
Predat:
la liceu
Specializare:
Ştiinţe sociale
Profesorului:
Cristian Micu
Sus!