Lacurile Onega și Ladoga din Rusia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Lacul Onega este un lac cu apa dulce din nord-vestul Rusiei. Are 9 950 ??? si adincimea maximala de 127 m si este al doilea ca marime lac din Europa (dupa lacul Ladoga). In bazinul de receptie al lacului (61 430kmp), inscris in totalitatea lui pe relieful de acumulare glaciara, se gasesc inca cca. 5000 lacuri, cu o suprafata de peste 3500 kmp, iar in interiorul lacului cca. 1370 de insule, care totalizeaza o suprafata de 225 kmp.

Majoritatea insulelor se afla in partea nord-vestica si ele sunt constituite din roci cristaline (fundament baltic) si material morenic transportat de ghetarii continentali. In lac se gaseste o flora si fauna bogata si variata. Aici a fost colonizata si renumita specie de peste din lacul Baikal-omulul-care a inceput sa fie deja pescuit in cantitati mari.

Lacul Onega este un important nod in traficul fluvial pe directiile Volga-Marea Alba, Volga-Leningrad si Marea Alba-Leningrad prin Lacul Ladoga si raul Neva.

Pe tarmul vestic al lacului se gaseste orasul Petrozavodsk, capitala republicii autonome Carelia din Rusia. Orasul a fost fondat in 1703, de Petru cel Mare, ca centru metalurgic folosind minereul de fier din depozitele lacustre si mlastinoase. Nu departe de Petrozavodsk (cca. 10 km spre nord-vest), tot Petru cel Mare a construit un sanatoriu imperial, in 1719, ca urmare a descoperirii de catre Ivan Ryaboev, in 1714, a unor izvoare minerale cu aceleasi calitati terapeutice ca cele de la Baden-Baden din R. F. Germania. Pe o insula din Onega e situat celebrul ansamblu arhitectural - manastirea Kiji, monument al arhitecturii carele in lemn (sec. XVII-XIX, din 1990 declarat monument UNESCO) -si pictural renumit care cuprinde doua biserici ( "Schimbarea la fata", construita in 1714; "Hramul Maicii Domnului", construita in 1764) si o clopotnita intre ele construita in 1874. In legatura cu biserica Schimbarea la fata exista o legenda si anume ca mesterul care a construit-o, atunci cand a terminat-o, ar fi aruncat securea departe in interiorul lacului Onega spunand: "Aceasta biserica este cladita de Nestor". Ea nu are rival si nici nu va avea niciodata. Lacul Ladoga este cel mai mare lac al Europei, localizat in republica autonoma Carelia si regiunea Leningrad din nord-vestul Rusiei, langa granita cu Finlanda.

Lacul are o suprafata de 17. 700 km?. Are cam 660 de insule cu o suprafata totala de 435 km?. Cele mai multe insule se afla langa malul de nord-vest, printre ele aflandu-se Insulele Valaam. Lacul se varsa in Marea Baltica prin raul Neva.

Bazinul sau hidrografic este de 276. 000 km?. Bazinul lacului Ladoga include aproximativ 50. 000 de lacuri si 3. 500 de rauri mai lungi de 10 km. Cei mai importanti afluenti, cei care aduc peste 85% din apele care se varsa in lacul Ladoga, sunt: Raul Volhov care izvoraste din Lacul Ilmen (sud). In Ladoga traieste o subspecie endemica de foca inelata. Tarmul nord-vestic al lacului este inalt si stancos in comparatie cu cel sudic si cel estic care este jos, nisipos sau argilos. In interiorul ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Lacurile Onega si Ladoga din Rusia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
959 cuvinte
Nr caractere:
5 129 caractere
Marime:
13.63KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
lacuri, ape
Predat:
la liceu
Sus!