Lacuri glaciare în Munții Părâng

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Formele de relief glaciar sunt rezultatul actiunii dominate a ghetii, a apelor subglaciare si supraglaciare. Datand dintr-o perioada relativ recenta, raportandu-ne la timpul geologic, formele glaciare au fost scultate in sisturi cristaline si granite, ceea ce a favorizat pastrarea acestora in relieful actual al Muntilor Parang. Avand in vedere frecventa reliefului glaciar, se poate aprecia ca cei mai spectaculosi ghetari s-au dezvoltat in bazinele Jietului, Lotrului si Latoritei, pe versantul nordic, si in bazinul Gilortului, pe versantul sudic. Plecand din Petrosani, doritorii de drumetie ajung la Cabana Rusu, loc de plecare pe diverse trasee din Muntii Parang, trasee de o rara frumusete, multe dintre acestea ajungand in regiunea inalta din jurul varfului Parangu Mare (2518 m), de la obarsia Jietului.

Aici, drumetii au parte de o priveliste deosebita, urmele lasate de ghetarii de se dezvoltau acum cateva zeci de mii de ani intalnindu-se la tot pasul. In bazinul Jietului intalnim cel mai bine reprezentant relief glaciar din masivul Parang, ghetarul cuatemar atingand aici apoape 6 km in lungime, el alimentandu-se din numeroase circuri, cum ar fi Slaveiul, Rosiile si Gheresul. Circul Slavei este marginit de muntele Slavei, varful Carja si creasta dinspre Mija Mare. Este de fapt un complex glaciar, alcatuit din mai multe circuri de dimensiuni diferite, unele dintre acestea pastrand mici lacuri glaciare. Se remarca doua lacuri glaciare, lacul Slavei si lacul Taul Inghetat. Circul rosiile se afla in partea centrala a complexului glaciar al Jietului.

In partea vestica se desfasoara un circ cu versanti abrupti, denumit Rosiile I. Circul Rosiile ll se afla sub varful Parangu Mare (2518 m) si Gruiul (2340 m), cu versanti abrubti, iar in scobitura circului este adapostit lacul Oglinda Mandrei, cu o adancime de 8, 3m. La baza peretilor abrupti ai circului glaciar se gasesc extinse trene de grohotis. Urmeaza, spre est, la circa 2000 m altitudine, circul Rosiile lll, care in zona centrala prezinta o cuveta de eroziune. Aici se gaseste lacul Taul fara fund, cu o adancime maxima de 17, 6 m cel mai mare lac din bazinul Jietului.

Circul Gheresul se regaseste pe latura estica a complexului glaciar al Jietului, unde prezinta o prima treapta superioara, la 2050-2000 m, si unde circul este bine dezvoltat, aici regasinduse lacul glaciar Gheresul. In bazinul Lotrului, relieful glaciar este la fel de bine dezvoltat ca si in bazinul Jietului, chiar daca bazinul sau se afla la o altitudine mai mica. Vaile numeroase si bine dezvoltate, cum ar fi Gauri, Galcescu lezeru si Izvorul Petresti, au permis insa acumulari importante de zapada si formarea unor ghetari destul de mari. Prezenta unor culmi inalte, intre varfurile Mohoru (2335 m) , Urdele (2165 m) , Setea Mare (2358 m) , a permis o intensa eroziune glaciara pe versaneii nordici. Acest complex glaciar cuorinde circul si valea lezeru, circurile ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Lacuri glaciare in muntii Parang.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 134 cuvinte
Nr caractere:
6 167 caractere
Marime:
9.28KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
lacuri, munti
Predat:
la liceu
Sus!