Lacul Techirghiol

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Lacul Techirghiol este situat pe tarmul Marii Negre, intre localitatile Techirghiol, Eforie Nord si Eforie Sud. El se deosebeste fundamental de celelalte lacuri prin aspectele sale fizico-geografice cu toate ca geneza este aceiasi (liman fluvio-marin). Lacul Techirghiol a aparut ca rezultat al evolutiei paleogeografice recente a bazinului Marii Negre si a regiunilor inconjuratoare, dictata de variatiile de ordin eustatic ale nivelului marii asociate cu miscarile epirogenetice locale. in prima faza - faza de vale - cand nivelul marii se gasea cu 80 m sub cel actual, s-a produs adancimea vailor. Ulterior prin ridicarea nivelului, apele marii au invadat vaile transformandu-le in golfuri - faza de golf. Ca urmare a luptei permanente intre uscat si mare, tarmurile au fost supuse procesului de abraziune devenind surse de materiale necesare formarii cordoanelor care au inchis si izolat treptat golfurile, transformandu-le in lacuri (faza de lac). Conform cercetarilor arheologice din partea sudica a litoralului se pare ca conturarea definitiva a cuvetei a avut loc pe la jumatatea milieniului I e. n. concomitent cu formarea grindului Chituc. Cunoscut inca de pe vremea dominatiei turcesti pentru calitatile curative ale apei si namolului, Lacul Techirghiol se situeaza la confluenta a trei vai bine inscrise in relief, dintre care cea centrala, Valea Carlichioi (Biruinta), constituie corpul principal al lacului, care inainteaza adanc in interiorul uscatului 7, 75 km, iar Valea Tuzla, doua mari golfuri situate oarecum simetric fata de valea principala. Campurile inalte cu aspect de podis, care il marginesc, coboara ca versantii unei vai catre depresiunea lacustra. Ele sunt fragmentate de o serie de vai scurte, cu caracter torential, care debuseaza in lac si formeaza la intrarea in aceasta golfuri mai mari sau mai mici despartite prin promontorii ce patrund in lac ca niste spinari de deal. Acestea sunt mai evidente in partea sud-estica a lacului, iar in partea nord-vestica golfurile sunt mai rare si pantele dealurilor mai domoale. In conditiile situarii nivelului la cote de sub 1 metru, in mod normal, aproape intregul tarm era insotit de o fasie de plaja alcatuia din pietris calcaros si nisip cochilifer care se ridica cu 0, 5-1 m deasupra apei.

in ultimii ani, datorita cresterii nivelului, aproape intregul tarm a intrat sub actiunea procesului de abraziune, efectele fiind mai vizibile pe latura sudica a lacului.

Pe marginile spinarilor de deal care avanseaza in lac, placa de calcar, scoasa la zi, formeaza o prispa festonata marunt si prezentand numeroase microforme carstice de tipul lapiezurilor. Versantii din imediata apropiere a liniei de tarm au inaltimi din ce in ce mai mari catre coada lacului unde ating circa 60 m. In cea mai mare parte ei sunt fixati prin vegetatie ierboasa de stepa, dezvoltata pe patura subtire de sol format direct pe calcare. Pe alocuri, datorita pasunatului intens, in aceasta portiune versantii sunt degradati ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Lacul Techirghiol.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 664 cuvinte
Nr caractere:
20 700 caractere
Marime:
12.93KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
lac, geografie
Predat:
la liceu
Sus!