Județul Sibiu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

I Caracterizarea generala a judetului Sibiu

1.Pozitia geografica

Judetul Sibiueste situat in centrul Romaniei,facand parte din Regiunea centrala, in partea de sud-est a Transilvaniei si se invecineaza cu 7 judete dupa cum urmeaza: la nord cu judetul Mures, la sud cu judetele Arges si Valcea, la est cu judetele Brasov si Mures si la vest cu judetele Alba si Valcea.

Sibiul are o suprafata de 5432 km2 (543.200 ha),reprezinta 2.3% din suprafata tarii si ocupa din acest punct de vedere locul 24 pe tara si cu o densitate a populatiei de 77.6 loc/km2 in urma recensamantului din 18 martie 2002.

Resedinta de judet este Municipiul Sibiu, aflat la altitudinea de 427m, situat pe raul Cibin si atestat documentar in anul 1191 intr-un document dat de Papa Celestin al III-lea, cu prilejul infiintarii prepositurii Sibiu. Este un puternic centru social, cultural si industrial.

2.Relief

Relieful este reprezentat de doua trepte - una inalta ( vestul Muntilor Fagaras cu altitudini de peste 2000 m,Vf. Negoiu 2535 m, Muntii Cindrelului cu sectorul central la peste 2000 m, Vf. Cindrel 2242 m; circuri, vai si lacuri glaciare ) si alta joasa -podisuri ( Hartibaciului, Secaselor ), dealuri ( Tarnavei Mici ) si depresiuni ( Fagarasului, Sibiului, Apold etc ).Aproximativ 30% din suprafata este acoperita de Muntii Fagaras, Lotru si Cindrel, 50% este acoperit de platourile Tarnave, Hartibaci si Secase stabatute de vai adanci.

3.Clima

Clima judetului Sibiu ca si restul tarii noastre se incadreaza intr-un climat temperat continantal de tranzitie specifica pentru Europa Centrala, cu patru anotimpuri distinacte:primavara, vara, toamna si iarna, specificitatea fiind data de diferentele de altitudine si latitudine,respectiv mult mai putin influentelor oceanice din vest, ale celor mediteraneene din sud-vest si celor continentale din est.

In cadrul judetului Sibiu, se poate mentiona zonarea climatica, in functie de treptele de relief, dupa cum urmeaza:

• climat de lunca si depresiune: se incadreaza statiile meteorologice Dumbraveni si Sibiu

( altitudine intre 300 si 450m)

• climat submontan: se incadreaza statia meteorologica Boita ( altitudine> 500 m)

• climat montan: se incadreaza statia meteorologica Paltinis (altitudine>1400 m)

• climat alpin: se incadreaza statia meteorologica Balea Lac ( altitudine >2000m) .

Un fenomen specific zonelor depresionare din judetul Sibiu il constituie inversiunile termice, puternic resimtite in timpul iernii, care se produc in conditii de calm atmosferic; se simt ca perioade geroase in zonele depresionare, care se sting doar odata cu schimbarea masei de aer, datorita circulatiei atmosferice.Frecvente inversiuni de temperatura in sezonul rece ( lunile octombrie-aprilie) in zonele joase, asociate de multe ori cu fenomenul de ceata persistenta, iar iarna si cu depunere de chiciura ( lunca raurilor: Tarnava Mare, Olt, Cibin, Hartibaciu si zona depresionara Sibiu si imprejurimi ).

Astfel datorita locatiei si reliefului sau, judetul Sibiu are un climat continental moderat caracterizat prin in general prin ierni moderate si veri racoroase, cu precipitatii medii anuale de la 650 mm la peste 1200 mm. Clima este reflectata in etajarea vegetatiei ( paduri de gorun, fag, amestec, conifere, tufaris- pajisti alpine ).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Judetul Sibiu.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
36 pagini
Imagini extrase:
36 imagini
Nr cuvinte:
11 145 cuvinte
Nr caractere:
72 510 caractere
Marime:
295.93KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!