Județul Maramureș

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Maramuresul- nume cu multiple rezonante care fac sa vibreze pe cei care l-au cunoscut –detine o incarcatura ca parte de frumusete si original, fiind purtatorul unei vechi civilizatii romanesti care, prin vigoarea ei, gaseste astazi noi forme de expresie, de materializare a fortei sale economice si spirituale.

Maramuresul contemporan este in plina edificare, in plina efervescenta culturala, cu porti larg deschise spre turismul intern si international, oferind locuri de o rara frumusete, posibilitati de odihna si agrement, valori inestimabile ale artei populare traditionale, trasaturi etnografice dintre cele mai interesante – ceea ce-i confera statutul de zona turistica de prima importanta a tarii noastre.

Judetul Maramures este situate in extremitatea nordica a tarii-la nord, raul Tisa si linia de culme a Muntilor Maramures, formeaza granita intre judetul Maramures si Rusia. La est se invecineaza cu judetul Suceava, incepand de la granita cu Rusia, peste Pasul Prislop, pana spre culmile Muntilor Rodnei. In sud, limita spre judetul Bistrita-Nasaud se continua spre creasta Muntilor Rodnei pana la culmea Tiblesului si coboara spre Tara Lapusului pana la sud-vest de localitatea Suciu de Sus, apoi cu judetul Cluj si cu judetul Salaj pana la sud de Oarta de Jos. In vest teritoriul Maramuresului se invecineaza cu judetul Satu-Mare printr-o linie foarte sinuoasa.

Partea centrala si estica, cu relieful volcanic al muntilor Gutai-Tibles si cel cristalin al muntilor Rodnei si Maramuresului, apartine grupei nordice a Carpatilor Orientali. Partea de sud si sud-vest, mai joasa, cu depresiunile Baia Mare si Lapus, alaturi de samburii cristalini mai josi, Codru si Preluca, apartine Podisului Transilvaniei.

Repartizarea in spatiu a potentialului turistic, personalitatea zonala a acestuia creeaza posibilitatea delimitarii, in spatial turistic maramuresean, a unor zone cu caracteristici distincte: a- Baia Mare, si imprejurimi; b- Tara Maramuresului; c- Tara Chioarului si, partial, zona Codrului; d- Tara Lapusului.

A. Zona turistica Baia Mare si imprejurimi cuprinde orasul Baia Mare si localitatile aflate pe o distanta de circa 30 km. din jurul acestuia.

1

Centrul polarizator al zonei este orasul Baia Mare: centru administrative al judetului, cu multiple valente turistice. Din punct de vedere geografic, zona se incadreaza depresiunii Baia Mare cuprinzand si regiunea muntilor vulcanici, precum si culoarul Somesului.

Relieful deluros, prezenta unei retele bogate de ape curgatoare, pitorescul peisajului, in general,la care se adauga aspecte etnografice si de arta populara specifice, precum si marturii ale unei indelungate vieti materiale si spirituale – formeaza cadrul in care se poate desfasura o activitate complexa.

Vestigiile istorice care se pastreaza partial sau integral, unele dintre ele restaurate sip use in circuitul turistic, ofera perspective unui trecut bogat in evenimente si semnificatii: Turnul Stefan – constructie din anul 1468; Casa Elisabeta ridicata in anul 1446 de catre Iancu de Hunedoara; ziduri de piatra si bastioane din 1469, cand orasul arata ca o cetate, avand patru porti de intrare; Turnul macelarilor sau Turnul de munitii; Bastionul monetariei amenajat ca muzeu cu sectii de arheologie, istoria mineritului, stiintele naturii, mineralogice; Catedrala “ Sf. Treime”, construita in stil baroc intre anii 1717-1720; Hanul orasului, constructie din sec. al XVIII-lea etc.

Colectiile muzeului judetian Maramures pastreaza piese arheologice descoperite pe teritoriul orasului Baia Mare ce dateaza inca din epoca bronzului.In arhivele orasului numeroase documente stau marturie traditiilor revolutionare ale minerilor si metalurgistilor baimareni.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Judetul Maramures.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 329 cuvinte
Nr caractere:
19 796 caractere
Marime:
24.24KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Asist. Raluca Serban
Sus!