Județul Covasna - obiective turistice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Oraşul Covasna este situat în curbura Carpaţilor Orientali, la poalele munţilor Breţcu în depresiunea Târgu Secuiesc. Statiunea balneoclimaterica permanentã de interes naţional se afla la 31 km de Sf. Gheorghe, la 60 km de Braşov si la 250 de km de Bucureşti. Staţiunea Covasna are 12200 locuitori si are in subordine administrativa localitatea Chiuruş.

Cunoscut ca oraşul izvoarelor minerale, localitatea Covasna este traversată de pârâul cu acelasi nume. Altitudinea variază între 550-600 m, iar climatul este răcoros. Prima atestare documentara a oraşului Covasna dateaza din 1567, in 1773 apele minerale de la Covasna sunt analizate chimic iar intr-un manual de geografie aparut la Viena in 1818 este deja mentionata ca statiune balneara. In 1952 este declarat oras iar odata cu reorganizarea administrativa a Romaniei din 1968 judetul primeste numele statiunii Covasna.

Este una dintre cele mai importante statiuni balneoclimaterice ale României, dispune de 9 hoteluri şi de mai multe pensiuni private precum si de un camping. Economia orasului Covasna se bazează mai ales pe industria alimentară, turism si agricultură.

Izvoarele de ape minerale au debite deosebit de ridicate (unele au un debit de peste 1000 de litrii pe ora) si sunt raspandite in tot orasul (peste 1500 de izvoare) existand unele case particulare unde in fantani este apa minerala. Acestea sunt de o mare varietate fiind carbogazoase, bicarbonatate, feruginoase, clorurosodice, iodurate, hipertone, hipotone, bromurate. Apele minerale de la Covasna sunt utilizate atat in cura interna cat si in cura externa pentru tratarea afectiunilor cardiovasculare (stari dupa infarct miocardic, cardiopatie ischemica, insuficienta mitrala si aortica, hipertensiune arteriala), boli hepato-biliare, boli digestive. De asemenea apa minerala este imbuteliata si comercializata in toata tara sub numele Roua (Roua Munţilor). In 2005 aceastei ape minerale i-a fost decernata medalia de aur la Salonul International de ape minerale de la Berkeley Springs (Statele Unite).

Trebuie mentionate si mofetele (emanatii de bioxid de carbon) din Covasna care au o valoare terapeutica majora fiind extinse in toata statiunea.

Centrele de tratament din Covasna dispun de mofete, instalatii pentru bãi calde cu ape minerale, buvete pentru curã internã, aerosoli si inhalaþii. Aici se aflã si Spitalul de Recuperare a Bolilor Cardiovasculare Covasna, unitate renumita atât în tarã cât si în strãinãtate. Clima statiunii este de depresiune intramontanã, vara noptile sunt rãcoroase iar iernile sunt reci. Aerul are un continut ridicat de ioni negativi - un alt factor terapeutic natural. Dintre obiectivele turistice cele mai importante amintim: Planul Înclinat - monument tehnic unicat in Europa, Balta Dracului - un fel de vulcan noroios, Cetatea Zânelor - ruinele unei cetãti vechi, Calea ferata forestierã.

Cum ajungeti aici

1)Cu autoturismul

Trebuie sã vã abateti de pe DN 11 între localitãtile Sântionlunca si Moacşa în dreptul localitãtii Reci. Tot cu abatere de pe DN 11 se poate ajunge în Covasna si dinspre Târgu Secuiesc.

2)Cu trenul

trebuie sã ajungeti mai intâi la Sf. Gheorghe de unde porneste linia feroviara de interes local 404 care trece si prin statiune. De la gara Covasna exista autobuze spre centrul statiunii.

3)Cu avionul

Prin aeroporturile Targu Mures sau Bucuresti si de acolo cu mijloace auto sau feroviare.

Obiective turistice

Balta Dracului

Balta Dracului cum este denumita de localnici este un fel de vulcan noroios cu emanatii de dioxid de carbon utilizat in trecut si pentru tratament. De a lungul istoriei sale s-au consemnat si cateva eruptii violente ultima datand din 1984. Aceasta curiozitate a naturii marcheaza marea linie de falie ce traverseaza Carpatii Orientali.

Statiunea Covasna

Statiunea Covasna, denumita si "statiunea celor 1000 de izvoare de sanatate" datorita abundentei, varietatii si valorii deosebite a factorilor naturali de cura , este situata la circa 60 km de Brasov. Este strajuita de munti nu prea înalti cu vârfuri rotunjite si beneficiaza de o clima placuta cu veri racoroase si ierni moderate. Cura balneara.

Datorita conditiilor geologice specifice, Covasna este bogata în izvoare de ape minerale variate si emanatii naturale de CO2. Cercetarile facute de-a lungul timpului de specialisti si cercetatori, precum si rezultatele curelor balneare au impus definitiv Covasna în rândul celor mai importante asezaminte de sanatate, ca fiind o statiune balneoclimaterica cu traditie in tratarea bolilor cardiovasculare cu factori naturali de cura.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Judetul Covasna - Obiective Turistice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 264 cuvinte
Nr caractere:
12 575 caractere
Marime:
2.13MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Mihaela Ivanovici
Sus!