Previzualizare referat:

Extras din referat:

Istorie & Asezare

Istanbulul este considerat a fi un leagan al mai multor civilizatii ce s-au perindat pe teritoriul istoric al orasului de altadata. El este cel mai mare oras al Turciei, un oras unic, singurul oras din lume ce se intinde pe malurile a doua continente, Europa si Asia, despartite de stramtoarea Bosfor. Orasul a fost intemeiat de imparatul roman, Constantin cel Mare, pe locul fostei colonii grecesti, Bizant.

Sub numele de Constantinopol, orasul a servit drept capitala a Imperiului Bizantin, pentru mai bine de un mileniu. In 1453, a fost cucerit de turci, iar ulterior, a devenit capitala a Imperiului Otoman. Abia la 28 martie 1930, numele oficial al orasului a devenit Istanbul.

Orasul vechi se afla pe malul stramtorii Bosfor, care separa Europa de Asia si Marea Neagra de Marea Marmara. In ziua de azi, orasul este mult mai mare si acopera atat partea europeana, cat si cea asiatica. Desi nu mai este capitala Turciei, Istanbulul are o pozitie majora in economia si cultura tarii, fiind cel mai important centru de comert international al Turciei.

Dezvoltare

Daca e sa vorbim despre numarul de locuitori inregistrati in acest oras, atunci acesta a fost dintotdeauna unul instabil, deoarece pozitia geografica pe care o ocupa Istanbulul permite acestui oras sa aiba o populatie in jur de 17 milioane de locuitori, dar niciodata nu s-a facut publica o cifra exacta a numarului de locuitori. Un alt factor care influenteaza numarul de locuitori este afluxul anual enorm de turisti, care viziteaza Istanbulul indiferent de sezon.

Din toate aceste puncte de vedere, nu putem vorbi despre Istanbul ca despre un oras suta la suta turcesc, ci il putem cataloga drept un oras al natiunilor, un oras in care nu se face delimitarea dintre noapte si zi, un oras in care istoria isi traieste prezentul.

Populatia metropolei s-a marit de trei ori in ultimii 25 de ani. Aproape 70 la suta dintre locuitorii Istanbulului traiesc in partea europeana a orasului si doar 30 la suta in partea asiatica. De asemenea, in ultima perioada s-a inregistrat un flux migrationist al populatiei bastinase, care cu scopul de a-si gasi un loc de trai mai bun, parasesc casele lor din regiunea Anatoliei si incearca sa se stabileaca in Istanbul.

Economie

Istanbulul a fost, din totdeauna, centrul vietii economice a Turciei, datorita localizarii sale geografice. Deschiderea pietelor specifice in oras in jurul anilor 1980 a dus la dezvoltarea pe mai departe a statusului sau economic.

Levent (Levant) este raionul financiar al Istanbulului, dar de asemenea si cel mai larg centru industrial al Turciei. Istanbulul si provinciile sale vecine produc bumbac, fructe ulei de masline, matase si tutun, dar de asemenea aici putem vorbi despre multe alte articole pe care industriasii turci le produc.

Aproximativ 35% din Turcia in fabricatie plante sunt amplasate in jurul zonei de la Istanbul. Orasul este sef de port maritim, precum si de centru financiar si comercial al Turciei.

O scara larga de sectoare industriale sunt gasite aici: Autoturism de camion si de montaj, reparatii navale si nave; productia de ciment, tigari; produse alimentare, fructe, ulei de masline, de matase; sticla, bumbac, piele, ceramica si mai multe.

Istanbul este, de asemenea, un important centru pentru bancare si de asigurari. O alta sursa importanta de venit a orasului este turismul.

Turism

In partea europeana a orasului se afla centrul istoric, unde se gasesc o multime de obiective istorice interesante. Centrul istoric al Istanbulului este Sultanahmet, locul unde orice turist ar trebui sa ajunga pentru a vizita Moscheea Albastra sau Moscheea Sultanului Ahmet, un triumf al armoniei, proportiei si elegantei,

Muzeul Sfanta Sofia sau "Sfanta Intelepciune", fosta catedrala a Patriarhiei Constantinopolului, apoi moschee,

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Istambul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
870 cuvinte
Nr caractere:
4 420 caractere
Marime:
651.69KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
geografie, istambul
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!