Învelișul de sol al Câmpiei Moldovei

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Capitolul 1 : Localizarea geografica 3
Capitolul 2 : Factorii de pedogeneza 4
2.1 Alcatuirea geologica si relieful 4
2.2 Caracteristicile climei 5
2.3 Conditiile hidrogeologice 7
2.4 Vegetatia din Campia Moldovei 9
Capitolul 3 : Solurile din Campia Moldovei 10
Bibliografie 12

Extras din referat:

Campia Moldovei

Capitolul 1. Localizare geografica

Campia Moldovei,cunoscuta si sub denumirea de Campia Jijiei in literatura de specialitate, reprezinta un geosistem bine individualizat localizat in nord-estul Podisului Moldovei, intre culoarul Prutului la est, Podisul Sucevei la vest si Podisul Central Moldovenesc la sud. Reprezinta 26 % din Podisul Moldovei, are 125 m altitudine medie si 265 m altitudinea maxima in Dealul Cozancea.

(imaginea 1)

Geosistemul Campia Moldovei se deosebeste de unitatile de relief inconjuratoare printr-o serie de particularitati. Astfel, suprafata sa este mult mai joasa decat a zonelor din jur, fiind marginita la sud si vest de o rama cu altitudini mai mari de 100-200 m, trecerea realizandu-se prin intermediul unor abrupturi.

Capitolul 2. Factorii de pedogeneza

2.1 Alcatuirea geologica si relieful

Campia Moldovei are un aspect colinar, deluros, puternic fragmentata, formata prin intense si neintrupte procese de denudare, un rol principal in actiunea de modelare revenind vailor Jijiei si afluentilor sai, Bahluiului si Baseului.

Relieful se impune ca unul din cei mai importanti factori in geneza, evolutia si distributia solurilor din Campia Jijiei. Caracteristica dominanta a reliefului o constiutie existenta pantelor structurale ( glacisuri de versant) prelungi orientate spre sud si sud- vest ce coboara in vai largi si mlastinoase si a celor abrupte spre nord si nord-est care pot depasi adesea pante de 30-40% si aceasta ca urmare a structurii monoclinale, caracterizata printr-o alternanta de argile, argile marnoase, nisipuri si marne cu inclinare NV-SE.

Materialele parentale sunt constituite din depozite loessoide rezultate prin metamorfozarea argilelor marnoase si doar local din argile salifere, nisipuri si marne. Pe roci cu textura fina,argiloasa, greu permeabile, ritmul de solificare este ingreunat de drenajul vertical lent, astfel ca se formeaza soluri bogate in humus si substante nutritive. In cazul rocilor cu textura grosiera (nisipoasa, pietroasa), permeabile, ritmul de solificare este accelarat de levigare intensa, rezultand soluri slab humifere si sarace in substante nutritive.

Relieful apartine unui peisaj sculptat in pliocen-cuternar, culmile sunt rotunjite, adesea apar platouri care coboara lin spre sud-est. Vaile sunt largi, cu lunci extinse, terase (3 – 6) si glacisuri coluvio-proluviale.Vaile, care se desfasoara de la vest la est sau pe directii apropiate au profil asimetric, cu versantul drept abrupt (cuestic) cu intense degradari (torenti si alunecari); tipice sunt cuestele (coastele) Jijiei, Jijioarei, Bahluiului.

Bibliografie:

Victor Tufescu, Constantin Mocanu, Ion Velcea, Octavia Bogdan, Petre Gastescu, Eustatiu Gregorian, Gheorghe Iacob, Ioana Stefanescu, Ion Zavoianu ˗˗ Geografia Romaniei - „Regiunile pericarpatice : Dealurile si Campia Banatului si Crisanei, Podisul Mehedinti, Subcarpatii, Piemontul Getic, Podisul Moldovei”- Volumul IV, Editura Academiei Romane

Mihai Patrichi , Nicolae Cruceru, Anca Luiza Stanila ˗˗ „Solurile principalelor unitati de relief din Romania" , Bucuresti, Editura Fundatiei „ Romania de Maine”, 2006

Ioan Iftinca, Dumitru Mihaila ˗˗„Solurile ramei deluroase nordice a Campiei Moldovei”, Lucrarile Simpozionului „Factori si procese pedogenetice din zona temperata”, Vol. V, Editura Universitatii „Al. I. Cuza”, Iasi, 1999

http://ro.wikipedia.org/wiki/C%C3%A2mpia_Jijiei

Imagine 1 – Harta cu subdiviziunile Podisului si Subcarpatilor Moldovei

Imagine 2 ˗˗ Romania- Harta climatica

Imagine 3 ˗˗ Harta cu raurile Prut si Jijia

Imagine 4 ˗˗ Romania – Harta solurilor

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Invelisul de Sol al Campiei Moldovei.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
1 796 cuvinte
Nr caractere:
11 875 caractere
Marime:
1.04MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!