Intensitatea fluxurilor radiative din atmosferă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

INTENSITATEA FLUXURILOR RADIATIVE DIN ATMOSFERA

Fluxul energiei radiative reprezinta energia radianta primita de o suprafata in unitatea de timp si se exprima in cal/cm/min.Radiatia provenita de la soare este considerata radiatie de unda scurta iar cea emisa de atmosfera si de suprafata terestra radiatie de unda lunga.Radiatia de unda scurta este formata din:radiatia solara directa, difuza, globala, reflectata iar fluxurile de unda scurta cuprind radiatia terestra, a atmosferei si efectiva.Ramura meteorologiei care ser ocupa de masurarea intensitatii tuturor acestor fluxuri radiative absorbite, difuzate, reflectate, directe, globale, efective dar si a bilantului radiativ se numeste actinometrie.

Actilometria este ramura a meteorologiei care studizaza radiatia solara, terestra si atmosfera in conditii de natura,de absorbtie de reflexie precum si bilantului radiativ caloric.

Scopul masuratorii actilometrice este de adetermina energia solara ce se masoara in cal/cm/minut evaluand astfel cantitatea de caldura produsa de energia radiativa.

Energia radiativa in drumul parcurs prin atmosfera pana la scoarta terestra sufera o serie de modificari aparand sub diferite forme:

1 Radiatia solara directa "S" ajunge nealterata la suprafata terestra sub forma unui fascicul de raze paralele.

Instrumentele folosite pentru masurarea intensitatii radiatiei solare directe sunt diferiet tipuri de pirheliometre si actinometre:actinometrul termoelectric AT-50, piheliometrul calorimetric Michelson ,actinometrul bimetalic Michelson si pirheliometrul cu compensatie electrica Angstom.

2 Radiatia solara difuza "D" provine din imprastierea provocata de prezenta moleculelor gazoase a particulelor lichide si solide din atmosfera.

Se folosesc instrumentele:piranometrul absolut Angstrom, piranometrul relativ Arago-Davy, piranometrul termoelectric Ianisevski.

3 Radiatia globala "Q" este suma radiatiei directa si difuza Q=S+D.

4 Radiatia reflectata este partea radiatiei globale ce ajunge la suprafata scoartei si este reflectata in functie de proprietatile fizice si culoarea acesteia.

5 Radiatia efectiva Eef=Et-Ea este diferenta dintre radiatia terestra si cea atmosferica.

6 Albedoul este capacitatea de reflexie diferitelor suprafete fiind raportul dintre radiatia reflectata si radiatia globala A=Rs/Q*100.

7 Bilantul radiativ este diferenta dintre suma radiatiei primite si suma radiatiei cedate de scoarta terestra.

Masurarea radiatiei solare directe se realizeaza cu actilometrul termoelectric

At-50 I=N*K.

Masurarea radiatiei difuze siglobale se face cu ajutorul Piranometrului tremoelectric Ianisevschi functionand pe acelasi principiu ca si actilometrul

termoelectric finnd alcatuit din: piesa receptoare, ecrande umbrire pentru radiatia difuza si dispozitiv uscare.

Masurarea radiatiei reflectate si a albedoului se realizeaza cu ajutorul Albedometrului A=Rs/Q*100.

Masurarea radiatiei efective si a bilantului radiativ.Masurarea radiatiei efective se realizeaza cu Pirgiometrul.Bilantul radiativ se masoara cu ajutorul Bilantometrului B=(S+D)+Ea-E1,B2=(Rs+Et)-E2,B=[(S+D)+Ea]-(RS+Rt).

Platforma actinometrica este alcatuita din instrumentele:actinometru, piranometru,albedometru,bilantometru si se afla in partea de sud a platformei meteo fie in exteriorul acesteia.

Caracteristicile platformei actinometrice:

-trebuie sa fie intr-un loc fara denivelari

-sa aibe orizontul liber

-sa fie pozitionat pe o scandura groasa si fixata si printr-un stalp perfect vertical la inaltimea de 2 m

-in spatele stalpului se afla o cutie cu galvanometre si un comutator pentru conectarea fiecarui instrument la galvanometre

Dupa efectuarea observatiei fiecarui se acopera cu capacul lui.In timpul ploilor nu se efectueaza masuratori axctinimetrice.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Intensitatea Fluxurilor Radiative din Atmosfera.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 008 cuvinte
Nr caractere:
11 821 caractere
Marime:
11.94KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!