Insulele Galapagos

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Numele Oficial: Archipiélago de Colón

2. Suprafata totala: 45000 km²

3. Suprafata terestra: 7882 km²

4. Populatie: 12000 locuitori: Puerto Ayora (Santa Cruz) 4000

Puerto Baquerizo Moreno (San Cristobal) 2800

Puerto Villamil (Isabela) 1000

Puerto Velasco (Florena) 700

5. Clima: Curentii oceanici determina vremea pe insulele Galapagos. Normal din iunie pana in decembrie este un curent rece ce vine din sud si care creeaza o vreme mai racoroasa ce se numeste garúa. In decembrie, vantul are mai putina forta; oceanul se calmeaza si curentul se schimba, curentul Panama din nord inconjurand arhipelagul cu o vreme mai calda. Acest curent creeaza o vreme monotona cu dimineti cu un soare arzator urmat de ploaie dupa-amiaza. Altfel spus aceasta este perioada este recomandata pentru excursii in acest arhipelag.

6. Insule: 13 mari ( Isabela, Santa Cruz, San Cristobal, Santiago, Fernandina, San Salvador, Santa Maria, etc.), 8 mijlocii si cateva sute mai mici.

7. Istoric: 1485 – Se presupune ca o populatie nordica din Peru (Chimu), condusa de incasi ar fi fost primii vizitatori.

1535 – Un comerciant din Panama, Fray Tomas de Berlanga, a fost purtat de curenti pana in Galapagos si a “descoperit” acest arhipelag.

1593-1870 – Arhipelagul Galapagos era ascunzatoarea favorita pentru pirate si baza pentru apa si mancare (in general testoasele uriase).

1835 – Vasul The Beagle viziteaza Arhipelagul Galapagos. Charles Darwin a studiat similaritati si diferente in fauna si flora. El a concluzionat ca speciile pentru a supravetui trebuie protejate.

1892 – Arhipelagul Galapagos este oficial numit “Archipélago de Colón” in onoarea lui Cristofor Columb, descoperitorul Americii cu 400 de ani in urma.

1959 – Cu ocazia aniversarii a 100 de ani de la publicarea de catre Charles Darwin (Origin of Species), Insulele Galapagos devin primul Parc National din Ecuador si Fundatia non-profit Charles Darwin se stabileste aici pentru a asista si a ingriji acest parc national.

1978 – Insulele sunt declarate Monument al Naturii de catre Unesco.

Aproximativ 97% din suprafata terestra a acestui arhipelag este protejata de ca fiind parc national si sufera din cauza unor serioase probleme de conservare. Locuitorii timpurii au adus pe insule animale domestice si plante care s-au imprastiat pe o mare suprafata din arhipelag, avand un efect negativ asupra florei si faunei locale. Animalele ierbivore ca testoasele si iguanele au avut cel mai mult de suferit deoarece pe anumite insule vegetatia a fost distrusa. Cainii si pisicile au omorat din iguane si pasari marine, iar sobolanii si porcii au mancat ouale testoaselor si pasarilor. Unele din plantele introduce in arhipelag ameninta serios dezvoltarea plantelor locale. Recent, braconierii pescuiesc rechini si alti pesti si animale marine protejate in zona de rezervatie marina, si nu pentru consumul propriu ci pentru a exporta in tarile din estul indepartat si oriunde altundeva. De aceea este nevoie de patrule pentru a proteja Parcul National si Rezervatia Marina. Multe din solutii sunt foarte scumpe si necesita fonduri urgente.

Pozitionate langa Ecuator, la aproximativ 600 de mile de coasta Americii de Sud (Ecuadorului) este o bijuterie a naturii. Cerul este aproape mereu senin si briza marii creeaza temperatura perfecta pentru relaxarea corpului.

Regulile ce trebuie respectate de vizitatori pe aceasta insula sunt urmatoarele:

Nu deranjati sau mutati orice planta, animal sau piatra.

Aveti grija sa nu transportati orice material organic de pe o insula pe alta

Nu atingeti sau mangaiati animalele.

Nu hraniti animalele.

Nu fugariti sau urmariti animalele.

Ramaneti pe traseul marcat si evitati sa distrugeti vegetatia sau sa provocati alunecari de teren.

Nu cumparati suveniruri facute din produse native (exceptie lemnul).

Fumatul interzis pe insula.

Nu ezitati sa aratati o atitudine conservationista.

Arhipelagul Galapagos este localizat intr-una din zonele vulcanice cele mai active de pe Pamant: Platoul Nazca. Acest platou se misca spre est fata de America de Sud cu o rata de 8 cm pe an. Platoul se misca intr-o zona stationara intensa “punctul fierbinte” care “construieste” insulele. De aceea cea mai veche parte a arhipelagului este in partea de est a arhipelagului.

Observații:

Insulele Galapagos

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Insulele Galapagos.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
2 297 cuvinte
Nr caractere:
13 075 caractere
Marime:
613.59KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Lupascu Angela
Sus!