India rurală vs india metropolitană

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere – pag.3
I.Populaţia –factor important in dezvoltarea societatii – pag.4
II.India rurală
a)Satul în India – pag.5
b)Problema locurilor de muncă – motivul principal al sărăciei – pag.6
III.India metropolitană – pag.8
a)Mumbai – pag.8
b)Delhi – pag.11
c)În afară de cele patru mari oraşe – pag.12
Anexe – pag.14
Bibliografie – pag.15

Extras din referat:

Introducere

Dacă îţi place să joci cărţi sau şah, să porţi haine din bumbac ori să faci calcule trigonometrice, atunci poţi spune că le datorezi multe indienilor, ei au fost cei care le-au inventat. Tot aici s-au născut: cifra zero, ideea de infinit, conceptul de atom, chirurgia estetică, democraţia, canalizarea şi obiceiul de a trage apa la toaletă. Locuitorii acestor meleaguri şi-au dat seama că Pămîntul e sferic şi au fost cei dintâi care i-au calculat diametrul. „India este leagănul omenirii, locul de naştere al vorbirii, mama istoriei, bunica legendei, strabunica tradiţiei”, spunea Mark Twain. India adăposteşte milioane de zei şi milioane de tradiţii, oglindind succesele şi eşecurile omenirii. E locul de baştina al unei civilizaţii vechi de cinci milenii, care a desenat primele schiţe ale spiritualitaţii şi ale infinutului. De la Mahabharata la Bollywood şi de la romanticul Taj Mahal la vîrfurile mîndre ale Munţilor Himalaya, această patrie a contrastelor şi a exagerarilor te va surprinde prin diversitate, te va cuceri prin cultură şi te va face mai atent la detalii.

Cristofor Columb a descoperit America încercând să găsească un drum mai scurt spre „ţara condimentelor”, India. Să iei masa aici e ca şi cum ai participa la un festival al gusturilor! Localnicii pun mare preţ pe curry, cardamon, scorţişoara, coriandru, şofran, mentă şi petale de trandafir, în timp ce cannabisul este legal in mai multe regiuni ale ţării, unde e folosit chiar şi în prăjituri, în ciocolată sau în iaurt.

În meniul de bază al localnicilor se regăsesc orezul, atta (făina integrală de grâu) şi lintea. Există însă şi mâncare indiană de tip fast-food, „chaat”, o pâine asemănătoare unei lipii, care se umple cu cartofi, linte şi chutney, un sos condimentat.

Republica India (Hindi Bahrat) este situată în partea de sud a Asiei. Se învecinează la Nord cu China, Nepal şi Buthan; la Est cu Bangladesh, Myanmar (fosta Burma) şi Golful Bengalului; la sud cu Strâmtoarea Palk şi Golful Mannar (care o separa de Sri Lanka), iar la Vest are ieşire către Marea Arabiei şi graniţa cu Pakistanul. Având o climă tropical-musonică şi o populaţie de peste un miliard de persoane (al doilea loc pe mapamond), India a devenit un loc din ce în ce mai vizitat de către turiştii europeni şi nu numai; se pare că istoria reprezintă un punct important în motivele călătoriilor.

Dar, cu toate ca există atât de multe locuri care pot fi valorificate într-un timp destul de scurt şi, deşi economia face progrese mari sărind anumiţi paşi, există încă o mare discrepanţă între mediul rural şi mediul urban al acestei ţări. Nu poate fi posibil ca într-o mare metropolă cel mai mare cartier sărac să fie în inima oraşului sau un alt caz – să fie construite clădiri ultramoderne lângă mici cocioabe care mai au puţin şi cad peste duzinele de oameni care stau într-o casă. Cel mai grav lucru nu este acesta, întrucât în mediul rural sunt nenumăraţi copii abandonaţi pe uliţe, alte persoane dorm în faţa curţilor pe pământ caci acolo nu exisăa astfalt, lipsa unui loc de muncă sau chiar a unui blid de mâncare pentru a potoli foamea celor mici. Mulţi dintre copiii pana în patru ani sunt pur şi simplu luaţi din “curţile” celor de la sate de către animalele salbatice flămânde şi ele în anotimpul ploios când mâncarea este mai greu de procurat datorită indundaţiilor.

În acest referat am încercat să surprind aceste discrepanţe ale Indiei atât diferenţele din interiorul ţării – mediul urban şi mediul rural - , precum şi a discrepanţelor din interiorul oraşelor, diferenţe majore între bogaţi şi săraci.

I.Populaţia – factor important în dezvoltarea socială

Dezvoltarea populaţiei şi avansarea tehnologiei au dus la apariţia de oraşe şi în cadrul Indiei, însă acest lucru a fost cu mult încetinit de concepţia oamenilor de aici, aceea ca satul reprezintă începutul oricărui oraş şi paradisul în care se petrec cele mai frumoase poveşti de dragoste, consacrate de-a lungul timpului. India are o populaţie de 1.096.917.000 de locuitori, date rezultate din recensământul din anul 1991 ajustat de recensământul din 2001. Creşterea sau scăderea populaţiei a fost determinata de natalitate, mortalitate şi migraţia populaţiei. În graficele de mai jos se poate observa o previziune a acestor indicatori până în anul 2050.

Erudiţia numerică a populaţiei Indiei

Natalitatea Indiei previzionată până în 2045

Mortalitatea Indiei

Dupa cum se poate observa, toate cele trei grafice arată o continuă creştere şi, deşi mortalitatea este într-o continuă creştere, natalitatea este şi mai mare; iar de aici rezultă faptul că sporul natural este pozitiv.

II.India rurală

“Satele sunt leagănele vieţii din India, iar dacă nu le oferim ceea ce li se cuvine, atunci ne sinucidem.”

a)Satul în India

Pentru Mahatma Gandhi, cele circa o jumătate de million de sate din India, în care astăzi trăiesc 700 de milioane de oameni, erau seva care dădea viaţa acestei ţari. Satul era locul în care sălăşluia sufletul Indiei. Era vazut în imaginarul Indian aproape cu regiliozitate. Pentru Gandhi, oraşele din India erau nişte implanturi străine – un cancer introdus de britanici – iar dacă India ar putea să readucă la viaţa satul său, ar fi însănătoşită şi şi-ar găsi adevăratul ei drum înainte. Pentru mulţi jurnalişti şi intelectuali, idila Indiei cu lumea satului s-au încheiat – sau ar trebui să se fi încheiat. Dar elita – mai ales cea de la oraş – păstrează încă aprinsă torţa universului mirific rural cu o tenacitate exacerbată de dispreţul lor pentru consumerismul lipsit de gust şi limite care domină în zona urbană. Iar respectul care îi este acordat satului este incă extrem de viu în cadrul universului paternalist al Indiei, în sânul structurilor administraţiei civile, cu mentalităţile ei tradiţionaliste, şi chiar printre nenumăratele organizaţii de caritate bine intenţionate, care incearcă în felul lor sa îi ajute pe săracii satelor.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • India Rurala vs India Metropolitana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
6 147 cuvinte
Nr caractere:
28 169 caractere
Marime:
921.97KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Iuliana Pop
Sus!