Incendii Naturale

Extras din referat:

Incendiile naturale

Incendiile naturale nu reprezintă fenomene climatice de risc propriu-zise, dar sunt foarte strâns legate de condiţiile climatice, atât în privinţa factorilor pregătitori, cât şi pentru cei declanşatori.

Există mai mulţi factori care condiţionează declanşarea şi evoluţia unui incendiu. În primul rând, trebuie menţionate condiţiile meteo-climatice. Astfel, secetele prelungite reprezintă un factor pregătitor foarte important, după cum temperaturile ridicate contribuie la accentuarea stării de uscăciune. Descărcările electrice sunt, de cele mai multe ori, factorul declanşator al unui incendiu natural, iar vântul intens are un rol major în propagarea şi intensificarea focului, viteza de înaintare a acestuia aflându-se în raport direct cu viteza vântului.

Incendiul poate fi provocat de:

electricitatea atomsferică (trăsnetul);

razelele solare;

autoaprinderile datorate fie descompunerilor anumitor substanţe, fie fixării oxigenului din aer;

eruptii vulcanice;

cutremurelor de pământ;

furtunie puternice;

meteoriţi care distrugând anumite instalaţii;

În propagarea incendiile naturale au un rol important:

viteza vântului (la o viteză a vântului de 10 km/h viteza de înaintare a focului este de 0,5 km/h, la un vânt de 20 km/h focul înaintează cu 0,75 km/h, iar la o viteză a vântului de 40 km/h frontul de foc se propagă cu 1,75 km/h );

propietatile combustibile ale masei vegetale (Acestea, la rândul lor, diferă în funcţie de tipul de vegetaţie, de densitatea plantelor, de dezvoltarea lor pe verticală şi pe orizontală, de umiditatea frunzelor (vii şi moarte), a ramurilor şi a tulpinilor);

caracteristicile reliefului (focul se extinde mai rapid pe pante, deoarece căldura degajată usucă vegetaţia din părţile superioare ale versanţilor, după cum şi viteza vântului creşte pe măsura creşterii altitudinii).

Incendii determinate de descărcările electricităţii atmosferice (trăsnetul)

Trăsnetul este o descarare electrica, însoțită de o lumină vie și de un zgomot puternic care are loc între cer și pământ.

În general, trăsnetul lovește clădirile înalte, rețelele electrice, construcțiile de metal, apa raurilor și a lacurilor, arborii înalți și izolați cu trunchiuri drepte. Mai favorizează lovirea trăsnetului umiditatea, înălțimea și forma obiectelor, precum si mișcarea și aglomerările de oameni sau animale.

Sub acțiunea sa obiectele de fier se magnetizează, unele se topesc, sau chiar se volatizeaza. Obiectele inflamabile se aprind, solul nisipos se topeste, stancile devin lucioase, copacii se rup în aschii sau se aprind, peretii cladirilor se crapa, se darama.

Incendii determinate de razele solare

Aceste incendii sunt mai puţin frecvente decât cele provocate de trăsnet, dar le întâlnim totuşi în locuri deschise, cum sunt pădurile cu multe uscături, miriştile etc. in situatii cand razele solare sunt concentrate prin intermediul unor obiecte intr-un singur focar fixat pe substante sau obiecte inflamabile.

Aprinderile datorate razelor solare sunt foarte rare deoarece soarele trecând la meridianul unui punct, razele sale vor fi concentrate numai în timp foarte scurt pentru a putea determina o aprindere, presupunând că toate celelalte condiţii sunt favorabile.

Observații:

Facultatea de Geografie

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Incendii Naturale.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Marime:
3.22MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!