Încălzirea Globală

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Evolutia temperaturilor medii anuale si a mediilor pe cinci ani in epoca industrializarii.

Incalzirea globala este cresterea continua a temperaturilor medii inregistrate ale atmosferei in imediata apropiere a solului, precum si a apei oceanelor, constatata in ultimele decenii.

Temperatura medie a aerului in apropierea suprafetei Pamantului a crescut in ultimul secol cu 0,74 ?0,18 ?C.

Grupul interguvernamental de experti in evolutia climei (engleza Intergovernmental Panel on Climate Change) afirma ca ,,cea mai mare parte a cresterii temperaturii medii in a doua jumatatea a secolului al XX-lea se datoreaza probabil cresterii concentratiei gazelor cu efect de sera, de provenienta antropica. Ei considera ca fenomenele naturale ca variatiile solare si vulcanismul au avut un mic efect de incalzire pana in anii 1950, dar dupa efectul a fost de usoara racire.

Incalzirea globala are efecte profunde in cela mai diferite domenii. Ea determina ridicarea nivelului marii, extreme climatice, topirea ghetarilor, extinctia a numeroase specii si schimbari privind sanatatea oamenilor. Impotriva efectelor incalzirii globale se duce o lupta sustinuta, al carei aspect central este ratificarea de catre guverne a Protocolului de la Kyoto privind reducerea emisiei poluantilor care influenteaza viteza incalzirii.

Ciclurile climatice

Clima Pamantului a suferit dintotdeauna modificari ciclice, cu perioade de racire si incalzire. Modificarile au diferite durate, precum si diferite amplitudini. Se mentioneaza urmatoarele tipuri de cicluri:

- Ciclul zi-noapte (ciclul circadian), in care temperaturile pot varia de la cateva grade, pana la cateva zeci de grade. Acest ciclu este prea rapid pentru a fi luat in considerare in cazul schimbarilor climatice.

- Ciclul anual (anotimpuri), in care variatia temperaturii si a altor parametri, de exemplu a concentratiei de dioxid de carbon) este sesizabila pe un grafic care arata influenta industrializarii.

- Ciclul solar, cu o durata de cca. 11 ani, indica o variatie periodica a temperaturilor, care poate masca incalzirea globala.

- Ciclul glaciar, care se intinde pe durate de mii pana la sute de mii de ani si determina mari variatii climatice.

Ciclul solar

Bibliografie:

- Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile

- Administratia Nationala de Meteorologie

- Prioritatile Presedintiei UE in domeniul protectiei mediului (zip)

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Incalzirea Globala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
30 pagini
Imagini extrase:
30 imagini
Nr cuvinte:
7 092 cuvinte
Nr caractere:
37 114 caractere
Marime:
3.11MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
mediu, poluare, factori antropici
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Maria Lazar
Sus!