Importanța atmosferei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Omul nu poate trai in lipsa aerului atmosferic. Prin respiratie, el inhaleaza aer din care, la nivelul alveolelor pulmonare, oxigenul trece in sangele arterial, iar dioxidul de carbon din sangele din vene trece in aerul care este apoi expirat.

Oxigenul preluat prin respiratie este fixat pe hemoglobina si dus cu sangele la diverse tesuturi, unde participa la procesele de oxidare (ardere) a substantelor organice, cu degajare de energie. Precipitatiile atmosferice provoaca organismului uman stari de disconfort accentuat. La fel si vantul puternic.

Pentru a se apara de efectele negative generate de parametrii fizici ai aerului atmosferic, omul este nevoit sa faca mari eforturi si mari cheltuieli banesti si de munca, pentru confectionarea de imbracaminte si incaltaminte, pentru construirea locuintelor si cladirilor care adapostesc instalatiile si activitatile umane, cu sisteme de climatizare foarte costisitoare. intre aceste cheltuieli, trebuie amintite si cele pentru irigatii, pentru realizarea si incalzirea serelor sau pentru realizarea solariilor.

De altfel, insasi diferentierea teritoriala a activitatilor agricole, cu o anumita repartitie a plantelor de cultura si a anumitor tehnologii agrare, este determinata de variatia conditiilor climatice de pe suprafata terestra.

Insasi ritmicitatea sezoniera a activitatii in agricultura si din unele ramuri industriale (de exemplu, in industria zaharului, in cea a conservelor de legume si fructe etc.

) este determinata de clima, prin succesiunea anotimpurilor.

La randul sau, si omul exercita importante influente asupra atmosferei.

Astfel, prin arderi, el consuma cantitati enorme de oxigen din atmosfera si produce, in schimb, dioxid de carbon.

in felul acesta, el contribuie la modificarea compozitiei atmosferei.

Faptul in cauza poate provoaca si o incalzire globala a atmosferei (climatica), datorita rolului termoregulator al dioxidului de carbon.

Dar, din diferite activitati industriale si din transporturi, omul degaja (deverseaza) in atmosfera si alte substante, dintre care unele nocive pentru el insusi si pentru alte vietuitoare. Dintre acestea, pot fi mentionate monoxidul de carbon (CO), dioxidul de sulf (SO2), hidrogenul sulfurat (H2S), fluorul, acidul fluorhidric, diverse hidrocarburi etc.

Totodata, din arderi sunt imprastiate in atmosfera enorme cantitati de fum, iar din unele activitati industriale sunt deversate diverse pulberi. Particulele solide care se depun la sol sub actiunea gravitatiei sunt denumite pulberi sedimentabile. Particulele mai fine, care plutesc in atmosfera timp indelungat, sunt denumite pulberi in suspensie.

Particulele foarte fine, care au dimensiuni sub 100 Micrometri, formeaza aerosoli prin dispersia in aer. Si fumul se incadreaza in aerosoli.

Poluarea atmosferei: Se produce astfel o poluare a atomosferei, care in unele centre urbane sau industriale devine atat de intensa, incat afecteaza grav sanatatea oamenilor. Poluarea atmosferei este provocata ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Importanta atmosferei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
972 cuvinte
Nr caractere:
5 229 caractere
Marime:
10.33KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
atmosfera, mediu
Predat:
la gimnaziu
Sus!