Implicațiile pozitive și negative ale migrației

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Fenomenul migratiei exista din cele mai vechi timpuri, inregistrind intensitati diferite de la o etapa istorica la alta. Actualmente insa, el a luat noi forme prin diversificarea implicatiilor economice, politice si sociale, problema migratiei fortei de munca constituind subiect de dezbatere frecventa la nivel international. Studiile de specialitate arata o continua crestere a migratiei fortei de munca deoarece tarile dezvoltate sint inca percepute ca un fel de Mecca de catre cetatenii celorlalte tari defavorizate. De cele mai multe ori, afluxul imigrantilor stirneste controverse atit sociale cit si economice desi s-a dovedit ca fenomenul migrationist contribuie la dezvoltarea tarilor implicate in proces.

Consecinte optimiste

In Romania, fenomenul, desi intens mediatizat, nu a fost inca suficient aprofundat prin lucrari de specialitate. Conferinta de la Cluj, desfasurata in perioada 6-7 iunie, la Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii, a adus in discutie atit implicatiile pozitive, cit si negative ale fenomenului migratiei fortei de munca.

Gabriel Badescu, organizator al evenimentului si membru al Centrului de Studiere a Democratiei vede in acest eveniment ,,o modalitate de intelegere a migratiei fortei de munca din perspectiva economica, dar si politica, fiind interesant de urmarit cum se intorc cetatenii romani din punct de vedere al atitudinii democratice si cum ii influenteaza o astfel de experienta din punct de vedere civic. In Romania, inca mai sint multe efecte nediscutate ale migratiei fortei de munca. Cele negative sint frecvent aduse in discutie, insa opinia publica trebuie sa stie si de consecintele pozitive, deloc neglijabile, ale fenomenului. In primul rind, se incurajeaza multiculturalitatea. Prin expunerea cetateanului roman la institutiile straine, la o societate si cultura diferita se incurajeaza schimbul de experienta, fapt care-si poate pune amprenta intr-un mod pozitiv asupra calitatii de cetatean a individului", a precizat Badescu.

Statut indezirabil

Radu Cinpoes, conferentiar Kingston University vede migratia ca un fenomen normal al zilelor noastre, dar relativ neinteles in ansamblu si ca atare perceput gresit. Problema pe care a dorit sa o dezbata a fost felul in care se adapteaza imigrantii in statele-gazda. ,,Exista situatii cind acestia sint supusi izolarii, ei vin mult prea putin in contact cu valorile comunitatii respective, fiind victimele excluderii. Caz in care, schimbul de experienta este aproape nul, neinregistrindu-se modificari ale atitudinilor politice si civice ale acestor cetateni la intoarcerea in tara", a adaugat Radu Cinpoes.

Criza copiilor

Nici consecintelor pe care migratia fortei de munca le inregistreaza in plan familial, efectele plecarii unuia sau ambilor parinti asupra copiilor si performantelor sociale si scolare ale acestora nu au putut fi trecute cu vederea de participanti. ,,Principalele consecinte resimtite de copii sint privarea de afectiune parentala, care poate duce implicit la instabilitate emotionala si lipsa de control a parintilor asupra copiilor, fapt ce poate determina la deviatii comportamentale, atit sociale cit si educationale.

Specialistii in domeniu spun ca nu plecarea parintilor la munca este problema in sine. La urma urmei si ei fac un sacrificiu pentru binele general al familiei. Adevarata problema tine de persoanele alese de parinti sa se ocupe de copiii lor si de legatura afectiva, gradul de familiaritate pe care copiii il au fata de aceste persoane", spune Daniel David, presedintele filialei clujene a Colegiului Psihologilor din Romania.

Fenomen greu de controlat

In Uniunea Europeana libera circulatie a fortei de munca a fost unul dintre primele drepturi recunoscute cetatenilor de catre legislatia comunitara. Cu toate acestea statele membre au adoptat politici si pozitii diferite fata de fenomenul migrationist. Se discuta din ce in ce mai des de masuri legislative care sa restrictioneze aceasta practica. Tarile UE au inaintat catre Parlamentul European o lege cu reglementari comune pentru expulzarea imigrantilor ilegali, raminind de vazut daca va fi aprobata. Statisticile arata ca in Romania aproximativ 2,5 milioane de romani lucreaza in strainatate, destinatiile predilecte fiind Italia, Spania, Germania si mai nou Marea Britanie. Specialistii atrag atentia asupra probabilitatii ca aceasta cifra sa nu fie in conformitate cu realitatea, dat fiind numarul mare de emigranti aflati in situatie de ilegalitate.

2,5 milioane de romani sint emigranti oficiali

,,Nu toti cei care pleaca peste granite sa munceasca, se intorc cu atitudini sau resurse pozitive.", Paul Sum, University of North Dakota

,,Fenomenul migrationist trebuie inteles prin prisma datelor reale si nu prin exagerarea anumitor efecte negative. In prim plan ar trebui plasate modalitatile de accentuare a efectelor pozitive si implicit cele de diminuare a efectelor negative ale migratiei", Ronald King, San Diego State University, USA

,,Migratia fortei de munca este indiscutabil un pas inainte catre o societate deschisa, fara bariere. Chiar daca pe termen scurt prezinta inconveniente, in timp balanta se va echilibra", Radu Cinpoes, Kingston University, UK

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Implicatiile pozitive si negative ale migratiei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
793 cuvinte
Nr caractere:
4 510 caractere
Marime:
10.49KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
migratie, demografie
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!