Impactul Economic Al Consumului De Energie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Una dintre problemele principale, de a carei solutionare depinde dezvoltarea civilizatiei noastre, problema care a revenit pe primul plan al preocuparilor oamenilor de stiinta, este asigurarea cu energia necesara dezvoltarii activitatilor de baza, care conditioneaza evolutia progresiva a nivelului de trai al populatiei globului terestru.

Cresterea nivelului de trai nu poate avea loc fara o crestere corespunzatoare a consumului de energie.

De aceea, atunci cand vrem sa analizam necesarul consumului de energie este util sa trecem in revista evolutia istorica a acestuia.

Consumul de energie minim necesar unui om este cantitatea de energie obtinuta in hrana necesara pentru a trai.

In urma cu un milion de ani, ca de altfel si astazi in unele regiuni din Africa si Australia, oameni traiesc cu hrana care contine circa 1800 calorii pe zi de fiecare om, sau, daca am masura energia in unitatile cu care ne-am obisnuit, doi kilowati-ore pe zi si pe om.

Aceasta energie este consumata in doua scopuri: asigurarea unei temperature constante corpului si asigurarea energiei mecanice necesara pentru miscarile cu care omul isi procura hrana si pentru diferite deplasari.

Transformarea energiei chimice din alimente in energie termica, in caldura necesara mentinerii temperaturii corpului cat si in energia mecanica a muschilor, se face prin procedee biologice incompplet cunoscute.

Sursa principala de energie acum un million de ani, ca de altfel pana la descoperirea energiei nucleare, era energia solara care prin procesul de fotosinteza, producea hidrocarburile necasare hranei.

In urma cu aproximativ o suta de mii de ani s-a facut un salt important prin utilizarea controlata a focului.

Energia solara, transpusa prin fotosinteza in lemn este prima sursa de energie pe care omul o transforma prin mijloace externe in formele de energie necesare lui, in primul rand in caldura.

Lemnul devine primul combustibil care, printr-un proces chimic, combinarea carbonului cu oxigenul din aer, se transforma in energie termica.

Energia termica astfel produsa este utilizata pentru prepararea hranei, incalzirea locuintei, iluminarea locuintei. Totodata ea ii permite omului sa prelungeasca ziua sis a sperie animalele periculoase in cursul noptii, cand acestea devin periculoase.

In aceea perioada economia energetica era relativ stabila, ea bazandu-se pe existenta unei surse de energie regenarabile, cu o constanta relative mica de timp, deoarece o padure se regenereaza in aproximativ 30 de ani, deci nu exista o problema a energiei.

Un salt simtitor, care a deschis o noua era in economia energetica s-a facut cu circa 7000 de ani inaitea erei noastre, cand omul a invatat sa domesticeasca animalele sis a faca agricultura, adica sa cultive pamuntul acolo unde vroia.

In societatea agricola hrana este produsa prin cultivarea pamantului si omul nu numai ca poate manca mai mult, consumand circa 4kwh pe zi, dar are un surplus cu care poate sa hraneasca ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Impactul Economic Al Consumului De Energie
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 575 cuvinte
Nr caractere:
14 273 caractere
Marime:
20.74KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!