Hazarde naturale - Tornadele

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Sunt hazarde climatice care, desi scurte ca durata, tornadele sunt cele mai violente furtuni de pe Pamant. Spre deosebire de cicloane, ele iau nastere si evolueaza deasupra continentelor.

Conditiile propice pentru formarea tornadelor apar atunci cand un curent de aer rece intalneste o masa umeda de aer cald, dand nastere unor enormi nori negri (numiti cumulonimbus). Acesti nori genereaza o furtuna cu tunete, in care urca aerul mai cald, creand un curent puternic. In partea superioara a furtunii, vanturi puternice incep sa se invarta tot mai rapid, formand un vartej. Vartejul se roteste in spirale din ce in ce mai stranse, marindu-si viteza si inaltanduse spre nori. Apoi tornada coboara din nori si atinge pamantul cu o mare violenta.

Vanturile distrug aprope tot ce le sta in cale. Ridica in aer, pana la mari inaltimi, o data cu praful, care face tornada vizibila, si masini, trenuri, acoperisuri si oameni. Le ,,aspira" in vartej si le transforma in proiectile mortale atunci cand le arunca inapoi. Drumul tornadei poate fi detectat dupa distrugerile pe care le lasa in urma ei.

O tornada tine, de obicei, cateva minute, dar cele puternice pot sa dureze mai mult de o ora. O furtuna care dureaza mai multe ore poate genera mai multe tornade pe o arie extinsa.

Viteza vantului este cuprinsa intre 60 si 300 - 400 km/h. In situatii exceptionale au fost inregistrate, cu ajutorul unor masuratori din satelit, viteze ale vantului de 500 km/h care au avut efecte devastatoare.

Tornadele sunt coloane de aer ce se rotesc repede, asociate cu puternice furtuni. O singura furtuna poate cauza mai multe tornade si o tornada poate avea mai multe vortexuri. Vantul este principala amenintare in cazul unei tornade. Aceste vanturi puternice pot distruge rapid cladiri si, in unele cazuri, intregi comunitati. Grindina este si ea asociata cu furtunile tornadice si este de asemenea capabila sa cauzeze pagube enorme in scurt timp.

Majoritatea tornadelor apar intre orele 16.00 si 18.00 cand atmosfera joasa este cea mai instabila.

Diametrul spiralei unei tornade este cuprins intre cateva zeci si cateva sute de metri, uneori insa inregistrandu-se si tornade de dimensiuni mult mai mari(pana la 200 - 300 km). Fenomenele similare care se produc deasupra oceanelor poarta numele de trombe, masa de aer in rotatie fiind incarcata cu picaturi aspirate de curentii turbionari ascendenti. In cadrul tornadelor, miscarea de rotire se produce un sensul acelor de ceasornic in emisfera sudica si in sens invers in emisfera nordica.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Hazarde naturale - Tornadele.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
962 cuvinte
Nr caractere:
5 137 caractere
Marime:
766.31KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
tornade, Hazarde Naturale
Predat:
la liceu
Clasa:
a 11-a
Sus!